Трикратният олимпийски и 11-кратен световен шампион в плуването Сун Ян е лишен от състезателни права за осем години заради нарушаване на антидопинговите правила. Решението е на Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана.

Международната федерация по плувни спортове (ФИНА) оневини Сун за скандала по време на допинг тест през септември 2018 година, но Световната антидопингова агенция (УАДА) подаде жалба в КАС, която бе уважена.

При разследването бяха представени доказателства за това, че охранител в лаборатория е счупил с чук епруветката с кръвната проба на плувеца, след като получил инструкции за това от майката на спортиста. Освен това се държал грубо с допинг проверяващите при внезапна визита в дома му в Чжецзян.

Това е второ допинг провинение за китаеца, който през 2014 година изтърпя тримесечна санкция заради употреба на забранена субстанция.

28-годишният плувец е един от най-популярните китайски спортисти, но е силно недолюбван от своите колеги в плуването. За мнозина той е допингиран измамник заради честите скандали, като на световното първенство миналата година негови конкуренти отказаха да застанат до Сун по време на церемониите по награждаването.

Той спечели два златни медала на Олимпиадата в Лондон през 2012 година, а след това прибави още едно злато и от Рио 2016.

Санкцията на Сун е до февруари 2028 година и той няма да може да защитава олимпийската си титла на 200 метра свободен стил на Игрите в Токио това лято.