Канада скърби за една обичана и култова спортна фигура, популярна в цялата страна. На 57 години почина Джоуи Мос, наричан от всички Верния Джоуи, който никога не е играл професионално нито един спорт.

Той обаче бе считан за ключова и неотменна част от хокейния Едмънтън Ойлърс в последните 3 десетилетия.

Скърби и Уейн Грецки, който написа от името на цялото си семейство в Туитър:

"Натъжени сме от новината за смъртта на Джоуи. Той не бе само човек, който помагаше около залата и съблекалнята на Едмънтън. Той бе част от отбора, а и приятел. Мислите ни са с близките на Верния Джоуи."

Отношенията на най-великия в историята на хокея с този човек са особено близки, а историята е просто велика.

През 1985-а, Грецки е млад, но вече звезда в хокея. Той излиза със сестрата на Джоуи - Вики Мос, а тя има 9 братя и три сестри в огромното си семейство. Това момче прави особено впечатление на Уейн - то е със Синдром на Даун, но е неуморно и отдадено на това да се труди в цех за бутилиране, откъдето да помага на затрудненото си семейство с пари.

Грецки препоръчва на ръководството на Едмънтън Ойлърс, където играе тогава, да вземе Джоуи и да му даде каквато и да е работа. Младежът приема присърце всичко - той помага за подреждане и почистване на съблекалнята, като постепенно играчите го приемат като част от отбора и един от тях.

Още в първата му година в Ойлърс, тимът печели Купа "Стенли", което още повече спомага за това Мос да бъде приет за нещо като талисман.

Дълго след като Грецки е напуснал Едмънтън (1988 г.) двамата остават приятели, а великият хокеист помага на семейството на Джоуи. Той пък остава да работи за Ойлърс и се превръща в символ на това как през поколенията има приемственост в един отбор.

Помага и на тима по американски футбол Едмънтън Ескимос (полупрофесионален), където също дава всичко от себе си.

Играчите говорят за него като за безценен човек в подготовката на мачове и ежедневния живот на клуба. През 2003 г. НХЛ му дава наградата "Седми човек" за огромна работа, извършвана извън фокуса на камерите, зад кулисите. В Канада го наричат Верния Джоуи, защото никога не изоставя Ойлърс. В трудни или добри моменти, той е там.

В последните години се бори и с Алцхаймер, а в нощта на понеделник срещу вторник загуби тази битка.

Днес Грецки публикува трогателния текст в социалните мрежи, придружен със снимка, на която двамата с Джоуи държат Купа "Стенли" в ръцете си през 80-те години (те го направиха заедно три пъти - 1985-а, 1987-ма и 1988 г.).