Легендарният Стивън Хендри спечели сладка първа победа от завръщането си край масата за снукър на 52 години. Ветеранът и седемкратен световен шампион обяви сензационно, че отново ще играе в началото на март.

Той се бе отказал през 2012-а и се очакваше, че никога повече няма да го видим в спорта.

Но Хендри се върна миналия месец, губейки първия си двубой.

Сега спечели първата квалификация за място на Световното първенство в Шефийлд, като победи с 6:3 Джими Уайт. Той пък е на 58 години, друг славен ветеран и втора половинка от едно от най-големите съперничества в снукъра изобщо.

Двамата изиграха епични 4 финала за 5 години (1990-1994) на световните първенства, като и четирите пъти спечели Хендри. Мачовете им са общо 60, като повечето са на най-голямата възможна сцена.

Както обикновено в този спорт, между тях имаше не само спортна вражда, често прерастваща и в открита неприязън в изказванията. И както е традиция, тя постепенно избледня с годините и напълно изчезна с отказването на Хендри.

Самият Уайт също на няколко пъти спира и се връща, но поне от десетилетие те са в отлични отношения, като дори тренираха заедно в дните преди старта на квалификациите. А жребият ги срещна още в първия им кръг.

Хендри трябва да преодолее още двама съперници, за да влезе в основната схема на световното, което започва на 17 април.