17-годишната Кори Гоф не остави никакви шансове на Цветана Пиронкова в първия кръг на турнира от категория WTA 500 в Чарлстън, САЩ.

Американката победи с 6:3, 6:0 за един час и 13 минути, като вторият сет бе направо експресен - 27 минути.

Така за първи път след завръщането си на корта през есента, 33-годишната българка отпада от надпревара още с първия мач. Винаги досега тя се представяше много солидно и оставаше в турнири отвъд първия кръг. Това бе и първата наистина тежка загуба като резултат от втората част на кариерата на Цвети след тригодишното отсъствие.

На старта на клей сезона нещата бяха различни от досегашните представяния. В Чарлстън настилката е т.нар. зелен клей, а Пиронкова категорично не се чувстваше добре върху него.

Тя спечели само три гейма - при това поредни - в средата на първия сет, когато при 0:4 изведнъж намери вдъхновение и подреди играта си. При 3:4, на подаването на Гоф, българката имаше три точки за пробив и изравняване на резултата, което вероятно би вкарало мача в друг коловоз. Но пропусна шансовете, а след това бе пробита за трети път в този сет при 3:5.

Разбира се, това бе и повратен момент в целия двубой, като във втората част Цвети нямаше сили, а вдъхновеното ново чудо на американския тенис играеше с огромно самочувствие и почти не правеше грешки.

Гоф проби още три пъти подаването на Пиронкова и с 6:0 затвори мача.

Тя ще се изправи срещу рускинята Людмила Самсонова във втория кръг, а за българката следва прибиране в Европа и старт на участия, предхождащи "Ролан Гарос".

Цвети е много близо до завръщане в топ 100 (ше бъде 113-а в понеделник, по-малко от 100 точки я делят от него) и ще се надява да затвърди този възход още преди Откритото първенство на Франция.

Тя се завърна на корта след раждане и пропуснати цели три сезона през есента на 2020 г., като изненада приятно с непримиримата си и зряла игра, донесла серия от силни резултати.