Легендарната Винъс Уилямс направи фурора на седмицата, а вероятно и завръщането на годината в тениса, след като победи Камила Джорджи на турнира в Бирмингам.

Американката спечели със 7:6, 4:6, 7:6 в епичен мач, продължил 3 часа и 16 минути, въпреки че в края и двете изглеждаха безкрайно уморени на корта.

Винъс е на 43 години, вече е №697 в ранглистата и мнозина предричаха, че тенис кариерата и е приключила на най-високо ниво. Серия травми ограничиха участията на по-голямата сестра Уилямс в турнири в последните три години, а нейната възраст подсказваше, че тя може да каже "стоп" във всеки един момент. Така направи Серина, когато бе на 39.

Но десеткратната шампионка от турнири в Шлема някак намира сили и продължава.

С превързано дясно коляно, видимо изпитваща затруднения в края на мача, тя победи световната №48 и една от фаворитките на турнира на трева в английския град. Това бе едва втори успех на Винъс от юни 2021 г. насам, като тя пропусна почти година, завърна се през август 2022-ра, но след четири мача (загубени) отново се върна към рехабилитация и възстановяване.

През януари тази година победи в Оуклънд сънародничката си Кати Волинец (121-ва в ранглистата тогава), за да изпита отново здравословни проблеми след следващия си мач.

И чак до миналата седмица, когато се завърна в Хертогенбош и загуби още на старта, Винъс не бе играла.

Но и на 43 нейният характер остава непоклатим. На два пъти имаше нужда от медицински таймаут, но издържа на маратонския мач, а при 5:2 в третия сет виждаше как затваря мача. Но Джорджи, далеч по-млада и далеч напред в ранглистата, се върна в двубоя и стигна до тайбрек. Там Винъс триумфира, а после рухна в сълзи на корта.

Следващата съперничка на Уилямс ще е Линда Носкова или Йелена Остапенко, които играят днес.