Адриан Андреев спечели първата си титла на ниво ИТФ. Представянето на българина на турнира в Ираклион не остана неоценено от организаторите, както и от гръцката федерация по тенис. Президентът й Спирос Заняс оцени високо победата на българина и подчерта ролята на президента на БФТСтефан Цветков, който направи всичко възможно да осигури на Адриан Андреев "уайлд кард". Заемащият длъжността спортен директор на федерацията Пол Макнами поздрави тенисиста в Туитър, отчитайки първата му титла.

Специално за сайта на БФ Тенис, Адреев разказа подробности за успеха, за плановете си и за чувството да играеш за България. А неговата майка Мариана Савова, сподели за гордостта да си родител на шампион.

- Адриане, честито! Вече сподели за емоциите от самата титла, но кажи подробности за турнира и времето, прекарано в Гърция.

- Благодаря. Прекарах две чудесни седмици в Гърция. През първата не успях да играя много, тъй като мои съперници се отказаха, през втората определено нещата се получиха по най-добрия начин. Искам специално да благодаря на президента на федерацията Стефан Цветков, защото той се пребори да ми бъде осигурена уайлд кард за турнира. Така започна всичко, за да мога да спечеля.

- Как ти се отразиха всички тези мерки в целия свят, свързани с Ковид-19?

- Честно казано има и положителна страна на нещата. Например, успях да наваксам с някои неща, да напредна в елементи от играта. Липсата на турнири ми помогна да направя това на спокойствие, а не в движение, както би се случило, ако имаше мачове. Но пък от друга страна е странно да няма зрители, да има рестрикции. Явно обаче трябва да свикнем да живеем с това.

- Гледаш ли на тази титла като на изкачен връх, след който предстои нов?

- Със сигурност е добро постижение. Една от целите ми беше изпълнена. Сега обаче трябва да гледам към следващите. Искам да напредна в ранглистата, за да мога да играя на чалънджъри. Това са нещата, към които се стремя.

Пътят на Адриан продължава с два турнира в Испания и два в Турция. Безспорно, един от най-щастливите хора за триумфа в Гърция е майка му Мариана Савова.

- Горда съм и съм щастлива, защото титлата на практика ознаменува завръщането на Адриан в играта. Той лекуваше контузия в продължение на пет месеца, през които изгуби ритъм. Никак не е лесно да се завърнеш след подобно нещо, но той го направи.

- Сигурно турнирът в Ираклион ще остане като много важен в биографията на Адриан?

- Така е. Но трябва да знаете, че организацията там е на високо ниво. Домакините са много задружен екип и имат всички условия за надпревара на високо ниво.

- Какво бихте казали на всички родители като вас, които искат да видят децата си на върха и правят всичко възможно за това?

- Да вярват. Виждам много талантливи деца в България и им желая да са здрави и нито за миг да не оставят мечтите си. Пътят е дълъг и труден, но трябва и деца, и родители да бъдат силни. Надявам се да виждам все повече български таланти по международните турнири.

Със сигурност международните турнири са цел и за Адриан. Но пък емоциите от АТП София Оупън винаги ще са на челно място за него.

- Да играеш у дома винаги е вълнуващо и специално. Подкрепата от трибуните дава криле, чувството е съвсем различно. Изключително съм щастлив, че България има турнир от подобна величина. Това е много важно за развитието на тениса. Надявам се да станем домакини и на много чалънджъри и фючърси, това е правилната посока. Досегът с играчи на топ ниво е зареждащо за всички малки любители на тениса и помага за тяхното израстване.

- А различно ли е чувството да играеш за България?

- Тенисът може да е индивидуален спорт, но отборните надпревари са специални. Когато сме заедно с момчетата даваме всичко от себе си.