Юридическият отбор около световния №1 в тениса Новак Джокович подготвя съдебен иск за около 6 милиона долара срещу австралийското правителство.

За това съобщават тази сутрин медиите в страната, която депортира преди дни най-силния тенисист в света и го извади от първия за годината турнир в Големия шлем - Australian open.

Искът, според австралийски медии, но и английските вестници "Сън" и "Дейли Мейл", включва три отделни части:

- Разходите на Новак около извънредните обстоятелства в Мелбърн, когато му се наложи два пъти да плаща огромен хонорар на местни адвокати, за да го защитават в съда за няколко дни. Плюс престоя на екипа му там, други непредвидени разходи и такси - общо около 850 000 долара.

- За пропуснати ползи - от турнира, разбира се. Около 4 милиона долара.

- За унизително и уронващо престижа на личността отношение - искът тук ще е за над 1 милион долара.

Няма потвърждение от хора в обкръжението на Новак за такива съдебни действия. Сърбинът вероятно ще бъде спрян за три години да влиза в страната, а ако това се случи, едва ли повече ще играе в Мелбърн така или иначе.

Същевременно шефът на Тенис Австралия Крейг Тайли бе освиркан бурно тази сутрин при първата му поява в ложите за мачове от турнира. Той е смятан за един от основните виновници за цялото фиаско около Джокович.

Най-вероятно ще подаде оставка след края на надпреварата.