Наоми Осака внесе смут в света на тениса с новината, че няма да дава пресконференции след мачовете си на "Ролан Гарос", тъй като те влияят на психологическото й състояние.

Четирикратната шампионка в Шлема бе заплашена от организаторите със сериозни санкции, включително и дисквалифициране от турнири, ако спази заканата си. В последствие реши сама да напусне турнира.

Нейните намерения бяха приети със смесени чувства - някои са съгласни със становището й, че говоренето пред медии влияе зле на спортистите, а други смятат, че действията й са непрофесионални.

Сестрата на Наоми - Мари, която също е тенисистка, я подкрепи и даде обяснение за действията й.

"Наоми ми каза преди турнира, че неин роднина й е казал, че играе много слабо на клей. На всяка пресконференция й казват, че има негативен актив на червени кортове. Когато загуби в Рим, тя не бе в добро психологическо състояние. Нейната увереност изцяло бе разбита и мненията на всички влязоха в главата й. Тя сама повярва, че играе зле на клей.

Това не е вярно и тя знае, че ако иска да има шанс да играе на "Ролан Гарос", ще трябва да има вяра в себе си. Това е първата стъпка за един спортист - вярата. Нейното решение е да блокира всичко. Да не говори с хората, които ще й внушат съмнения. Тя пази ума си и психологическото състояние. Много хора омаловажават този термин и си мислят, че това е равно на депресия.

Не знам тя какво решение ще вземе предвид заплахите за дисквалификация, но я подкрепям изцяло, защото прави най-доброто за себе си. На тенисистите не се плаща да дават пресконференции, а да печелят мачове.

Има мнения, че тя може да си позволи да не дава пресконференции, а други не могат. Тя просто създава прецедент и може даде път на другите да имат същата възможност. Когато аз загубих единствения си мач в WTA, колабирах в залата за пресконференции и видях заглавия за плача ми. Беше срамно, но играчите са длъжни да го правят. Някои се справят с това, но други не могат", обясни дни преди отказването на сестра си Мари Осака.