Турнирният директор на "Ролан Гарос" Амели Моресмо даде специална пресконференция, където обсъди актуалните проблеми в тениса и даде своето виждане за тяхното решаване.

"Това е първият ми "Ролан Гарос", където съм турнирен директор. Не ми е лесно, но се старая да не разочаровам. Късните начални часове на вечерните мачове пораждат много въпроси и станаха повод за сериозна полемика. Знам, че Надал не беше доволен от това, че мачът му с Джокович беше късно през нощта, но той сега ще има два ни почивка преди полуфинала. Това компенсира и показва, че програмата не е чак толкова несправелива. Вечерните мачове са голям успех. Трибуните са пълни със зрители. Така е по-добре за хората, защото те могат да работят спокойно през деня, а вечерта да гледат качествен тенис на спокойствие. Мисля, че всички са доволни и рейтинг системата го показва. Факт е, че понякога има непредвидени ситуации, когато началото на мачовете закъснява и това води до неудобство за играчите. След турнира ще направим събрание и ще обсъдим плюсовете и минусите", заяви Моресмо

 

Не на такова мнение са самите тенисисти. В хода на турнира мнозина се оплакаха, че късните мачове вредят на игровата им форма. Припомняме част от тях:

"Късните мачове нарушват ритъма на съня ни, а това вреди на представянето ни на корта", сподели Ига Швьонтек.

"Как някой може да стане рано и да се подготвя за предстоящата среща, когато е стоял до 2:00 сутринта на корта", оплака се Александър Зверев

"Натрупавнето на вечерни двубои ме изморява психически", каза Рафаел Надал.

Бившата световна №1 Моресмо коментира и обвиненията, че играчите от женския турнира за сметка на тези от мъжкия. Досега нито един женски мач не е насрочван за вечерна сесия на централния корт.

"Като жена и бивша тенисистка имам мисля че, имам достатъчно ясна преценка. Мъжкият тенис е много по-атрактивен и предлага много по-качествени сблъсъци", каза тя.

Моресмо обърна внимание и нашумялата тема с психическото здраве на тенисистите, които са подложени на огромен стрес.

"Психичното здраве е много важен фактор. Основната ни цел е да създадем специални зони за играчите, където те да се усамотят и да се подготвят ментално за двубоя. Това е причината тези зони да са недостъпни за медиите. Понякога журналистите могат само да навредят на играчите с неприятни въпроси. Друг основен проблем са социалните мрежи. Там е пълно с негативни коментари. Някои играчи се изкушават да четат всичко и това ги съсипва. Младите тенисисти са най-уязвими, защото не знаят как да се предпазят в интернет пространството", каза тя.