Анди Мъри направи интересно сравнение между най-големите в тениса, но не по технически умения, а по това кой има най-силна психика.

Британският бивш №1 в ранглистата е в отлични отношения и с тримата големи - Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович, като ги познава достатъчно добре, за да има тежест мнението му.

"Водих този разговор с Ноле по време на първия локдаун, когато направихме видеочат в Инстаграм - разкри Мъри. - Всеки има своето мнение по темата, аз му казах и тогава, че за мен в един период нямаше по-силен тенисист ментално от него.

Но ако трябва да анализирам цялата кариера на един тенисист, който е постоянно най-стабилен психически - мач след мач, турнир след турнир и година след година, това е Рафа.

Не мога да си спомня някога да е проявил слабост на този фронт. Може да бъде победен на корта, но не и в главата.

При Новак имаше период, в който психологически бе загубил част от увереността и се чустваше уязвим. При Роджър също. Не помня такова нещо при Надал."

Мъри върна лентата и в годините преди тримата големи, като посочи Борг и Джим Къриър за двама от хората с най-здрава ментална подготовка. Разбира се, с уговорката, че е гледал малко от техните изяви.

Сър Анди коментира и победата на Даниил Медведев във Финалния турнир на ATP в Лондон миналата седмица, като призна - руснакът го впечатлява все повече.

"Смятам, че той поддържа невероятно ниво - каза британецът. - И е още един пример по темата, за която говорим с психиката на победител.

Медведев е железен, трудно ще го видите да избухва и да изпуска себе си и мача от контрол. Когато стане, всичко се разпада, имаше такива случаи. Но нивото му на игра е страхотно вече 2-3 години."