Анди Мъри зае категорична позиция в полза на ваксинирането сред всички професионални тенисисти.

От няколко седмици темата е водеща в света на тениса, защото според ATP и WTA именно ваксинирането на играчите е ключът към нормален тенис и спокойното провеждане на всеки турнир.

Естествено, че реакциите бяха противоречиви. Докато някои тенисисти вече се ваксинираха, други катеогрично отказаха. С особено мнение е и световният №1 Новак Джокович.

За разлика от него Анди Мъри зае категорична позиция в полза на ваксините.

"Изобщо не е забавно да влизаш в балон и да стоиш вътре. В Маями например, поглеждаш през прозореца и целият град е пред теб, но на играчите им е забранено да излизат. Разбирам колко дразнещо може да бъде това. Тези процедури са в сила вече от доста време и става изморително.

Някои от австралийските играчи са ми споделяли, че може да им се наложи да прекарат девет или десет месеца далеч от дома, защото ако решат да се приберат ще трябва да преминат през двуседмична карантина.

Разбирам това и осъзнавам, че е трудно, но в същото време в Бразилия загинаха 60 хиляди души заради Covid-19 само през миналия месец. Ако трябва да се ваксинираме, за да можем да продължим да си вършим работата и в същото време да улесним и организаторите, така да бъде. Не може да искаш да се върнеш към нормалния живот и да не ти се налага да стоиш в балон и в същото време да заявяваш, че не желаеш да се ваксинираш. За мен решението е много лесно.

Ще бъде доста странно да играя на Уимбълдън без семейството ми да ме подкрепя от трибуните, но такива са времената, в които живеем. Надявам се, че ако масовата ваксинация продължи да се движи с добри темпове, семействата и приятелите на играчите ще могат да ги гледат на корта. Ако ли не, ще трябва просто да се примирим със ситуацията.

Лично за мен, присъствието на феновете ще направи турнира съвсем различен. Да се надяваме, че публиката ще бъде многобройна. Чувам слухове, че 30% от капацитета на трибуните ще бъде отворен, но все още няма нищо официално. Ще видим какво ще се случи. В началото липсата на фенове не ми правеше толкова голямо впечатление, тъй като просто се радвах, че съм отново на корта. С течение на времето обаче, все повече осъзнавах, че това е една от главните причини някой да иска да е тенисист - за да играеш пред многобройна публика", сподели той.