Анди Мъри даде обширно интервю за нещата от живота, кариерата си, контузиите, но и плановете за бъдещето след тениса.

Бившият номер едно в света говори пред изданието "Gentleman's Journal" и сподели наистина любопитни и малко известни неща около себе си.

Вече на 33 години и след отказване и завръщане в спорта му, трикратният шампион от турнири в Големия шлем признава, че не иска да пропусне нищо от оставащото му време в тениса.

"В първите години от кариерата ми при пътуванията носих навсякъде Playstation и така изкарвах времето между мачовете и тренировките - в стаята с играта и телевизия. Не виждах нищо от местата, които посещавах, а това е криминално. Пропуснал съм твърде много красиви кътчета. Осъзнах го с годините", казва Анди.

Днес той тренира и се занимава сериозно и с други спортове, като има три, между които се колебае при избора на това какво ще прави с времето си след края на тенис кариерата.

"По време на локдауна карах много велосипед - обяснява Мъри. - Дни наред това бе голяма част от подготовката ми, минавах големи дистанции с професионален велосипед. Мисля, че този спорт ме привлича, въпреки че ми е малко късно да съм професионалист. Но мога да се включа в състезания, просто заради тръпката."

Старата му любов е футболът, като на 14 години той е изкарал проби в Рейнджърс, но не успява да си спечели място в академията на шотландския гранд.

"Вече съм проучил нещата за треньорски лиценз, смятам, че мога да се справя - казва двукратният олимпийски шампион в тениса. - Не ме притеснява, че не съм играл професионално. И други преди мен са го правили. Дали мога да преследвам кариера във футбола? Това ще е велико, нали!?

Не, реалистично е да водя някой отбор от неделната лига, може би у дома, в Шотландия. Но поне мога да опитам да изкарам курсовете и стажовете. Не мога да правя нещо, без да има състезателен елемент или да се доказвам и конкурирам с някого."

Третата идея е голфът, стара страст на Мъри, а и спорт, в който - по думите на негови колеги и приятели - той наистина е доста добър.

Една от големите мисии на британската звезда обаче е неговата спортна агенция, като Анди споделя, че научени лично уроци ще му помогнат в нея. А тя има под шапката си вече доста млади спортисти - футболисти, тенисисти, лекоатлети, колоездачи...

"Когато бяхме на 12-13 години, с брат ми подписахме първия си договор с агенти - разказва Мъри. - Не мисля, че това е правилно. Никоя агенция не може да знае какво има в главата на едно дете. От това искам да предпазя младите спортисти, те не бива да мислят като професионалисти, преди да са узрели за това.

Имаме социален ангажимент към децата, а не може да търсим само икономическия. Това е едно от нещата, които съм видял като грешка в кариерата ми и искам младите спортисти да се поучат от нея."