Рускинята Яна Сизикова е била арестувана на "Ролан Гарос" вчера. От френската полиция потвърдиха за случката, но отказаха да дадат повече информация. След това стана ясно, че Сизикова е задържана заради обвинение за уреждане на мачове на Откритото първенство на Франция.

През септември миналата година френската прокуратура започна разследване за уредени мачове в турнира на двойки при жените, посочвайки, че става дума за "организирана група за измами", както и "активна и пасивна корупция". Всичко това е свързано с двубой миналата година, в който са играли румънската двойка Андреа Миту и Патриция Мари срещу Сизикова и Мадисън Бренгъл (САЩ).

Шамил Тарпишев, президентът на руската тенис федерация, заяви, че е бил информиран относно задържането на Сизикова. Посолството на страната в Париж също е наясно със ситуацията.

"Не сме получили никакви документи, касаещи случая, така че е трудно да коментирам каквото и да било", заяви Тарпишев.

Сизикова е била задържана непосредствено след мача си на двойки, в който заедно с Екатерина Александрова загубиха с 1:6, 1:6 от австралийките Сторм Сандърс и Айла Томлянович.

26-годишната Сизикова е №101 в света на сингъл и №765 на двойки. В кариерата си никога не е преминавала първи кръг на турнир от Големия шлем на двойки, а най-голямото постижение за нея досега е златен медал на смесени двойки от Универсиадата в Неапол през 2019 година.