Световната №1 Ашли Барти шокира всички, обявявайки оттеглянето си от професионалния тенис на едва 25-годишна възраст. Австралийката разясни повече в интервю с друга бивша тенисистка, с която е приятелка - Кейси Делакуа.

“Не бях особено сигурна как точно ще направя това. Няма правилен начин, няма и грешен. Просто има начин и той е моят. Трудно е да кажа, че се отказвам от тениса, но същевременно съм щастлива и знам в сърцето си, че това е правилният момент. Благодарна съм за всичко, което тенисът ми даде. Даде ми повече от всичко, отвъд мечтите ми. Но сега е време да сваля ракетите и да преследвам други мечти”, казва Барти.

Тя също така сподели, че е мислила по темата дълго време преди да вземе решение, защото кариерата ѝ е била изпълнена с невероятни моменти, като например спечелването на “Уимбълдън” миналата година, с което е сбъднала най-голямата си тенис мечта. Именно след турнира в Лондон в съзнанието на Барти е започнало да се прокрадва усещането, че има нужда от промяна.

“Australian Open беше перфектният начин да отпразнувам невероятното си тенис пътешествие. Сега е време за други мечти и се вълнувам доста”, продължи Ашли.

“Стигнах до този момент, в който щастието ми не бе свързано с резултатите ми на корта. Успехът за мен е да знам, че съм дала всичко, което съм могла. Това ме кара да се чувствам щастлива. Чисто физически нямам какво повече да дам. Дадох всичко на този прекрасен спорт”, споделя още Барти.

“И съм изключително щастлива. Това е моят успех. Знам, че хората може и да не го разберат, но това е ОК. Никога няма да спра да обичам играта. Винаги тенисът ще бъде огромна част от живота ми, но сега е важно да се насладя на следващата фаза. На личността Ашли Барти, а не на тенисистката Ашли Барти”, обобщи тя.

US Open е единственият турнир от Шлема, който Барти не успя да спечели на сингъл. Тя триумфира на “Ролан Гарос” през 2019 година, на “Уимбълдън” през 2021 година и на Australian Open в началото на тази година.

Аш все пак има триумф в Откритото първенство на САЩ, но на двойки - през 2018 година.