Новак Джокович вече не респектира съперниците си и се намира в психологическа криза.

Това е лайтмотивът на интересен анализ в авторитетното италианско издание "Газета дело Спорт", посветен на световния номер 1 в тениса.

Въпреки че 37-годишният сърбин твърди, че всичко с мотивацията му е както преди, в Италия сериозно се съмняват.

Спортната библия на Апенините анализира, че "Джокера е напълно празен и пълен със съмнения".

"Може би сега най-близките му хора се притесняват от необичайната му липса на канибалски апетит. Може би причината е отсъствието на големите съперници Надал и Федерер, може би вълната от млади тенисисти го кара да се чувства като риба на сухо. Фактите говорят сами: сърбинът вече не печели и сега първото му място в списъка на ATP също е застрашено", пише още в материала на "Газета дело Спорт" за тенисиста, който има 417 седмици на върха в ранглистата.

В момента Ноле се намира в Монте Карло, където се готви за местния Мастърс. Преди дни той заяви, че му е странно да е март месец и все още да не е спечелил нито един трофей за годината. Но по думите му - "Все още съм номер 1, независимо дали на някои това им харесва".

Самият Джокович даде храна на критиците, след като допусна сензационна загуба от слабака Лука Нарди на Мастърса в Индиън Уелс.

За да се възстанови психически, той отказа надпреварата в Маями, като ще се надява да се завърне към трофеите в Монте Карло.