Организаторите на първия турнир от Големия шлем Australian Open са категорични, че надпреварата ще се състои въпреки лошото качеството на въздуха в Мелбърн.

Във вторник няколко играчи, сред които Мария Шарапова, се оплакаха, че условията не са подходящи за тенис мачове и рускинята се отказа от мача си с Лаура Зигмунд.

Пожарите на континента вдигнаха въпросителна за предстоящия турнир, който започва на 20 януари. 27 души загинаха заради пламъците, а 2000 домове са унищожени.

Световният №2 Новак Джокович изрази притеснението си за безопасността на играчите.

"Що се отнася до състоянието на здравето на играчите, определено трябва да го обмислим", заяви шампионът на ATP Cup.

Французинът Лука Пуй, който също се готви за основната схема при мъжете, също негодува, че здравето на играчите може да бъде подложено на риск.

"Продължавам да чета съобщения, че е опасно да се играе. Не мога да съдя без да съм там. Защо отиват на корта?", попита Пуй.

Елина Свитолина, която е сред водещите жени в тура, добавя: "Защо трябва да чакаме нещо лошо да се случи, за да се вземат мерки?".

Медиите в Австралия разкриват, че е подготвена застраховка с 9-цифрена стойност, ако турнирът се наложи да бъде прекратен заради проблема с пожарите.

Турнирният директор Крей Гайли настоя, че всички мерки за безопасността на играчите са взети и от надпреварата ще подходят към замърсения въздух, както към дъжда или жегата - действията на корта ще бъдат преустановени, ако условията не позволяват да се провеждат мачове.