Джон Милмън даде урок как се воюва на спортното поле, като разкри подробности за травмата, с която е играл срещу Роджър Федерер на Откритото първенство на Австралия.

Световният №43 срещна Маестрото в третия кръг на първия за годината турнир от Големия шлем през януари, като бе в ролята на аутсайдер. Но не и категоричен такъв, защото имаше своята история на победи над Роджър. За мнозина това бе и срещата, която може да се окаже последна за един от фаворитите на турнира.

Милмън се би като лъв пред вдъхновената публика от негови сънародници, за да докара нещата до петсетов трилър, но силите не стигнаха за победа. Федерер затвори епохалния двубой с 4-6, 7-6, 6-4, 4-6 7-6 след 4-часова битка на корта.

Оказва се, че Джон е изиграл страхотния мач с разкъсан мускул на прасеца и е бил посъветван от медицинските лица в щаба му изобщо да не започва. "Контузията бе сериозна и бе трудно да тренирам - обясни Милмън. - С инжекции за намаляване на болката се издържаше, но за не повече от час. А мачът продължи над 4 часа..."

Въпреки това австралиецът категорично е отказал да пропусне мача.

И даде такъв отпор, че бе на косъм от това да спечели.

След загубата от Федерер, 30-годишният Милмън не игра близо месец. Завърна се в Делрей Бийч, след това и в Акапулко, но и в двата случая отпадаше в първия кръг.

Последствията от травмата още се усещат, макар мускулът вече да е зараснал.

И пак в стила на непримиримост и биткаджийство, толкова символни за цялата му кариера, Джон прие да е първа ракета на страната си за мача от Купа "Дейвис" срещу Бразилия този уикенд.