По традиция сезона в тениса винаги започва в Австралия, като освен турнирът от Големия шлем, страната приема още няколко надпревари всеки януари.

Това ще се случи и през новия сезон 2021, който започва с надпреварата АТР Cup на 4 януари, а Australian Open ще се проведе между 18 и 25 януари.

Шефовете на австрлийския тенис и хората от АТР обаче вече подготвят и резервни варианти, при които сезонът ще се задържи още месец или два в страната. Причината естествено е пандемията от коронавирус. На този етап Австралия изглежда се справя със ситуацията, която е доста по-лека от тази в Европа.

Ако ситуацията с пандемията на Стария континент не се подобри до февруари, то по всяка вероятност Австралия ще се ангажира с организирането на турнири през този месец. Страната е готова да бъде арена на всички тенис срещи и през март.

Така няма да се налага играчите да предприемат дълги пътувания към най-различни страни и континенти.

"Говорим за възможността да проведем няколко турнира след Australian Open. Аз съм на мнение, че все още сме пред сериозен тест глобално по отношение на свободата за пътуване като има възможност за още блокади в различни държави през февруари и март следващата година.

В момента е хипотеза, възможност, важното е как ще повлияе на остатъка от тура и дали играчите ще го искат. Ако те са налични, ние сме готови. На масата е, те го преценяват.

Реалността е, че наградните фондове ще бъдат значително по-малки. Мисля, че най-големите турнири ще оцелеят, а тези, които страдат финансово, няма. Нереалистично е да си мислим, че нищо няма да се промени. Дори и ако имаме ваксина през март, ще бъде трудно да се върнем към нормалността още половин година. Единственото, което не искам да се случва, е някой от тениса да се разболее и да загуби живота си. Не мисля, че се е случвало в спорта, но ако се случи, ще промени динамиката за всички.

Все още съм голям оптимист за възможностите за тенис и в известен смисъл, това е огромна възможност, подарък за нашия спорт. Това е спорт, който може да се играе безопасно и в Австралия имаме растеж от 160-170% на онлайн резервациите, всеки клуб бележи ръст на участниците, ако реагираме добре на извънредната ситуация, можем да излезем от нея по-силни", сподели шефът на австралийския тенис.