Правителството в Австралия издаде заповед, която поставя под сериозна въпросителна старта на тенис сезон 2021 г.

Новината идва точно, когато бе подложено на обсъждане как точно ще бъдат разпределени из страната турнирите, които по традиция са там през януари. Последната идея, която бе прегърната от ATP, бе всички тенисисти да се съберат в щата Виктория, а турнирите - ATP Cup и Откритото първенство на Австралия, да са само в Мелбърн, като преди тях всички състезатели минат задължителния карантинен период от 14 дни.

Но заповедта на правителството от тази сутрин е, че нито един от тенисистите няма да бъде допуснат да влезе в страната преди 1 януари 2021 г.

Това на практика означава, че турнир ATP Cup няма да има (бе предвиден за първите дни на годината), а подготовката и периодът на адаптация на асовете ще са сериозно нарушени преди Australian Open, който започва на 18 януари.

Разбира се, в привилегирована позиция са австралийските тенисисти, които са в страната тъй или иначе.

Реакцията бе незабавна, като ATP вече изпрати писмо до своите членове, а същото се очаква да направи и женската асоциация WTA.

В обръщението се казва, че заповедта изменя ситуацията и в момента започват обсъждания за оптимизиране на календара така, че играчите да са във възможно най-добра позиция.

Ако Откритото първенство на Австралия бъде изместено със седмица или две във времето, това ще разбута като при ефект на доминото целия календар за 2021 г.