Австралия и Великобритания изиграха уникален мач в първия четвъртфинал за ATP Cup, а ние само можем да съжаляваме, че българският отбор не бе на мястото на британците. Защото щеше да е част от празник на тениса в Сидни, пред препълнените трибуни на стадиона "Кен Розуол".

Австралийците стигнаха на полуфинал след луда, луда драма и четири спасени мачбола в мача на двойки. Но - по ред.

След като Ник Кирьос се разправи бързо с втората ракета на британците Камерън Нори - 6:2, 6:2, изглеждаше да се задава рутинна победа на домакините.

Алекс де Минор бе фаворит да победи Дан Евънс, но коравият тип с брутално къса прическа сякаш никога не се предава. Евънс не беше чел сценария и взе мача със 7:6, 4:6, 7:6. Това е истинският лидер на британския отбор в турнира - игра страхотно срещу Григор Димитров и му взе сет, после би Давид Гофен, сега удари и Де Минор.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

На двойките драмата бе гарантирана, нищо че индивидуалната класа на Кирьос и Де Минор е несравнима с тази на Джейми Мъри и Джо Сейлсбъри. Британците са обигран дует и знаят всичко за играта в този формат. Затова и гордостта, че ги победи нашата двойка Григор Димитров - Александър Лазаров, която никога не бе играла заедно, е още по-голяма.

Мъри и Сейлсбъри спокойно взеха първия сет с 6:3, за да последва вулкан около корта - публиката вдигна австралийските играчи за обрат и дойде 6:3 във втория сет за Кирьос-Де Минор.

Решаващата част до 10 точки бе нещо, което трудно се описва. Австралия поведе със 7:4 и усмивките вече се виждаха на и около корта. За да дойде отговорът на британците - до 9:8 и първия мачбол в срещата именно за Мъри и Сейлсбъри.

Нататък гонитбата бе уникална, а при 11:10 Мъри изпусна шанс, какъвто не можеш да пропуснеш - при отворен корт, на мрежата с лесна топка, прати удара си отвъд корта в аут.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Четири спасени мачбола от австралийците и три от британците докараха нещата до 16:16, когато Ник Кирьос с грандиозен ретур даде аванс на домакините. Пак той завърши с мощен сервис за 18:16.

Еуфория в жълто - а шумът стигаше децибели като от футболен мач или рок концерт.

И пак - в искреното възхищение от зрелището, за нас остава съжалението, че представилият се великолепно на турнира Отбор България бе само на сет - и то два пъти - от това да е днес в четвъртфиналите. И да се изправи срещу австралийците в този спектакъл.