Решението Новак Джокович да бъде допуснат до участие на Asutralian Open макар да не е ваксиниран, бързо раздели света на тениса.

Световният №1 получи медицинско изключение от организаторите, макар на обществеността да не бе обявено с какъв мотив точно е дадено това изключение на един напълно здрав професионален атлет.

И всичко това идва на фона на десетките закани, които в продължение на няколко месеца чувахме от политиците в щата Виктория, както и организаторите на Australian Open.

В последните две години Австралия е едно от страните с най-стриктни мерки срещу коронавируса в целия свят, като всички ни убеждаваха, че няма как неваксиниран играч да участва в първия турнир от Шлема за сезона. Още повече, че в самия щат Виктория наредбите са толкова строги, че на практика човек без имунизация срещу ковид трудно може дори да подаде документи за легално започване на работа.

Именно заради това светът на тениса е разделен, а най-вече местните. Доста фенове са щастливи, че ще гледат световния №1 в Мелбърн, но още по-голяма част от тях, особено австралийците, са направо бесни.

В социалните мрежи бързо се появиха призиви за масово освиркване и дори игнориране на мачовете на Ноле, наречен иронично "NovaX Djokovic".

Първата реакция в света на тениса дойде от Тенис Сандгрен, световния №96. Оказва се, че двукратният четвъртфиналист в Мелбърн също не е ваксиниран, но не е подал заявление за изключение, защото е проверил критериите и не отговаря на тях. "Явно не съм от същото ниво", иронично написа в Туитър американският тенисист след новината, че Ноле е получил такова.

Негативно се изказа и братът на Анди Мъри - Джейми. Той е седемкратен шампион от Шлема на двойки, но въпреки това бе категоричен, че без ваксина организаторите никога нямаше да уважат молбата му за участие. Това е право само на Джокович.

Феновете определят решението като срамно и позор за цялата австралийска политическа класа, която в продължение на толкова месеци се гордее с мерките си.

Журналистът и политически анализатор Джеймс Мелвил изрази следното мнение в Туртър:

"Шамар по Австралия и всички австралийци. Сега хората, на които им бе забранено да работят без ваксина, ще гледат как една спортна звезда изкарва милиони без ваксина".

Популярният австралийски спортен журналист Анди Мейхър пък пише:

"Две години ни убеждават, как трябва да спазваме всяка мерка, как трабва да сме дисциплинирани, а сега този пич идва и получава всичките свободи на света, само защото е успял и известен".

Имаше и доста шеговити коментари на австралийци, а един собственик на бар в Мелбърн написа, че ще организира специална вечер и бира на корем за човека, който изхвърли Ноле от Australian Open. Лошата новина за него е, че реалните претенденти за тази награда не са особено много. 

Негативни реакции имаше и от политическите среди. Губернаторът на областта Лацио (включително столицата Рим) в Италия Никола Зингарети обяви, че решението е "отвратително и истински шамар в лицето на хората по света и най-вече на тези, които ежедневно се сблъскват с вируса и се борят с него в болниците".

Има, разбира се, и множество коментари в подкрепа на сърбина и на решението на Тенис Австралия из социалните мрежи. Те идват от хора, които продължават да са на позиция срещу ваксинирането и въстават срещу това, че играчите са принудени да минат през това, за да играят в Мелбърн. ATP обяви в понеделник, че точно 95 от първите 100 тенисисти в ранглистата при мъжете са поставили ваксина срещу коронавируса.