Виктория Азаренка даде емоционална пресконференция, след като беше освиркана в края на мача си с Елина Свитолина на "Уимбълдън".

Драматичният осминафинал завърши с победа за украинката, като това беше първият мач с политически привкус на тазгодишния турнир.

След последната точка двете не се здрависаха по желание на Свитолина, а Азаренка беше освиркана на излизане от корта. Според нея това са пияни фенове, които не разбират ситуацията.

На "Ролан Гарос" пък Свитолина беше освиркана, когато не пожела да стисне ръката на друга представителка на Беларус - Арина Сабаленка, тогава след загуба.

"Не мога да контролирам публиката. Изглеждаше, че много хора не разбират какво всъщност се случва. Явно са изпили доста коктейли през деня. Реакцията им не беше справедлива, но не мога да направя нищо.

През последните 18, 19 месеца не съм направила нищо грешно, за да заслужа подобно отношение. Свитолина не иска да се ръкостиска с тенисистки от Русия и Беларус и аз уважавам това решение. Какво трябваше да направя? Да стоя и да я чакам? В тази ситуация нямах правилно решение и затова уважих нейното.

Тази тема с ръкостисканията не е толкова важна. Ако искате да продължаваме да говорим за нея, продължавайте да я слагате в заглавия и да й придавате важност.

Смятам, че това беше страхотен тенис мач. Ако ще се фокусираме само върху ръкостисканията или освиркващата пияна публика, това е срамно", каза Азаренка.

Свитолина е категорична, че докато руската армия е в Украйна ще продължи да действа по този начин.

"Тенис организаторите трябва да излязат със становище, че няма да има ръкостискания между руснаци, беларуси и украинци в тура. Вече няколко пъти заявих, че няма да им стискам ръката докато руска армия е в Украйна и докато не си върнем териториите. Не знам колко по-ясна мога да бъда", категорична е съпругата на Гаел Монфис.

На осминафиналите украинката ще играе със световната №1 Ига Швьонтек.