България се размина в драматична битка с възможността да играе четвъртфинал на дебютния отборен турнир на нациите ATP Cup.

Нашите загубиха от Белгия с 1:2 победи в последния си мач от груповата фаза и останаха трети. Така те няма как да попаднат сред най-добрите осем тима в надпреварата, въпреки че стартираха с две победи срещу Великобритания и Молдова.

Това се получи след драматично поражение в мача на двойки с 6:3, 4:6, 7:10, в който Григор Димитров и Александър Лазаров се изправиха срещу Сандер Жил и Йорген Флиген.

Опитът на белгийската двойка, която има титли в ATP в такъв състав, този път си каза думата въпреки вдъхновената игра на нашите момчета. Алексадър Лазаров отново впечатли с представянето си, а няколко неточности в ключови моменти доведоха до горчивата развръзка.

До крайната развръзка се стигна след победа на вдъхновения Димитър Кузманов рано сутринта на сингъл срещу Стив Дарси, последвана от загуба на Григор Димитров с обрат от Давид Гофен - от 1:0 до 1:2 сета.

В решителния мач на двойки нашите изнесоха великолепен първи сет, в който стигнаха до пробив за 3:1, а в края му Лазаров измъкна подаването си от тежка ситуация. И Григор показа характер, спасявайки кожата на отбора при 5:3 и 40:40. И отново се виждахме на четвъртфинал, бяхме на сет от него.

В началото на втората част също пробихме, а след това отново спасявахме точки за пробив една след друга. Изглеждаше, че това е денят на България на турнира и ще има хепиенд.

Все пак с осмата си възможност белгийците пробиха, за да изравнят. След това го направиха отново и взеха втората част.

Решителният тайбрек бе доказателство, че е по-хубаво да имаш изградена и опитна двойка, която има заучени комбинации. Там това направи разликата и Белгия остава на второ място в групата без отборът да е сигурен в класирането си.

Великобритания печели първата позиция и се класира напред след категорично 3:0 над Молдова.

За нашите момчета остават позитивните спомени от страхотното представяне най-вече на Димитър Кузманов и Александър Лазаров.

Асът ни Григор Димитров също изигра два много силни мача на сингъл, но с треньора си ще има още какво да подобряват за Australian Open. Пролича и умората му след шест мача за пет дни.

Дебютното ни участие в ATP Cup приключва в емоционални няколко дни, в които очакванията ни вероятно бяха надминати. Но и можем да съжаляваме за пропуснат шанс при създалите се обстоятелства, защото класирането бе два пъти на сет разстояние...