България е съвсем близо до класиране за историческия първи национален турнир ATP Cup, който ще се появи в календара през януари 2020 г. В него ще участват всички звезди на световния тенис, след като и десетимата играчи от топ 10 потвърдиха, че са на линия.

Надпреварата ще е революция - с награден фонд от 22 милиона долара, с привкус на световно първенство, като ще се проведе от 3 до 12 януари в австралийските градове Пърт, Бризбън и Сидни. Той ще е и генералната репетиция на играчите за Откритото първенство на Австралия.

Регламентът праща в турнира 24 държави, класирани най-напред в ранглистата на ATP според точките, спечелени от техните тенисисти. Първите 18 плюс домакина Австралия, са сигурни.

В момента България е н 20-а позиция и трябва да остане в местата преди 25-о до 13 ноември, когато се прави окончателното класиране. Всичко, което Григор Димитров успее да спечели като актив, ще има значение и за това участие. Изглежда почти сигурно, че ще сме част от шоуто.

Турнирът ще е наистина на супер ниво - тримата големи Джокович, Федерер и Надал потвърдиха участие в един и същ ден, което взриви социалните мрежи.

Надпреварата е с групова фаза - 6 карета от по 4 отбора. После ще има и елиминации - като на световно първенство в отборен спорт.

Играе се на принципа на Купа "Дейвис" с два сингъла и мач на двойки. Вероятно отборите ще са от по четирима състезатели (максималният брой е петима) и би било страхотно за страни като нашата, ако елитният ни представител Григор Димитров "издърпа" още няколко тенисисти, които да се отъркат в топ нивото на играта.

Тримата ни топ състезатели според ранкинга на ATP са Григор (25-и), Димитър Кузманов (324-и) и Александър Лазаров (527-ми).

Най-близките съперници за петте оставащи места в турнира са Чили, Полша, Молдова, Казахстан, Уругвай и Чехия. Но при добро представяне на Григор Димитров в оставащите надпревари до ноември, изглежда на практика сигурно, че ще имаме отбор в Австралия.