Пресиян Коев е спортен директор на БФТенис. Той даде специално интервю за сайта на БФТенис в което направи оценка си за постигнатото през годината от федерацията и говори за бъдещите планове за развитие на тенис спорта у нас. Ето интервюто с Пресиян Коев.

- Пьотр Нестеров завършва годината като номер №1 в Европа до 16 г. Той спечели Мастърса в Италия, а вицешампионка до 14 г. стана Катерина Димитрова. Колко сериозни са тези успехи?

- Пьотр завършва годината като номер №1, а Катя като №5 в ранглистата на Тенис Европа. По този показател България е на трето място в Европа, като брой класирани играчи в ранглистите в първите пет. Първото място на Нестеров го надежда до играчи като Новак Джокович, Григор Димитров, Гаел Монфис, Ришар Гаске, Мартина Хингис, Жустин Енен,Ива Майоли и много други, които са завършвали годината като номер на Европа до 14 или 16 г. Това са играчи който в бъдеще имат сериозни успехи в тениса. Това показва постоянство през цялата година.

Тук поздравленията трябва да бъдат не само за Пьотр, но и за клуба му "Черно море Елит" и личния му треньор Кристиян Илиев. Те са заедно от самото начало и това показва добрата работа. Катя беше на крачка от това да спечели Мастърса. При нея се показва едно постоянство. Преди две години тя беше избрана за най-полезен състезател на Европейското отборно първенство до 12 г. където България спечели златните медали заедно с Денислава Глушкова и Стела Пеева.

Две години по-късно и Катя и Денислава, а защо не и Стела са сред най-добрите в Европа. От тук няма да им е лесно. Изискванията са много по-големи и това е което предстои за тях е навлизане в турнирите до 18г., а там ситото е сериозно. Те досега показаха, че могат да се справят с трудностите и могат да играят успешно на силни международни турнири.

- През тази година сериозно се увеличи и календара с турнири календара на ITF и Тенис Европа проведени в България. Как според вас се справихме с тези домакинства.

- Традиционно ние се представяме много добре при организацията на международните турнири. Първо трябва да отчетем, че се проведе ATP турнир който предстои и през следващата година. Бяхме домакини на "Дейвис къп" и също премина на отлично ниво. Турнирите до 18 г. за юноши и девойки в Пловдив и Хасково са изключително силни. Преди пет години турнира в Пловдив беше спечелен от Йелена Остапенко, която в момента е сред най-добрите жените в света. Това показва, че в тези турнири участват много силни тенисисти от цял свят. За това предлагам на всички любители на тениса да следят с интерес и ако могат да наблюдават турнирите в Пловдив и Хасково, защото бъдещите звезди на тениса минават през България. Турнирите с покачване на категорията бяха в Албена (първа категория) и на ТК "Левски" (втора категория). За турнира в Албена отзивите бяха отлични.

Много от участниците от водещи европейски държави като Русия, Чехия и Сърбия споделиха, че турнира е специален, защото освен добрата организация като кортове, турнирен екип, храна и хотел дава шанс на децата да се забавляват и да имат допълнителна социална дейност. Бяха осигурени много свободни кортове за тренировки и то безплатни което в нито един друг турнир от първа категория не се осигурява. Така за другата година от сега имаме много заявки за участие в Албена. Турнира на ТК "Левски" също се проведе на много добро ниво.

Взеха участие тенисисти, които не биха дошли на турнир от по-ниска категория. Българското участие беше също на ниво на тези турнири. Най-важното за нас е, че помогна на много български тенисисти за минимални средства да премерят сили с най-добрите в Европа и света и да печелят точки за европейските ранглисти. Трябва да отличим и турнира на ТК "Дема" от втора категория, който вече е традиционен. Именно на този турнир Нестеров спечели доста точки, които му помогнаха да завърши годината на първо място в Европа.

- И през тази година отборите по програмата 3Т се представиха на високо ниво. Знаем ,че програмата ще продължи и през следващата година?

- Поставям една много добра оценка за представянето на всички отбори и деца. Ще се върна малко по-назад към представянето на Пьотр Нестеров. Основите той да стане номер №1 през тази година бяха сложени преди няколко години, но основния тласък беше даден миналата година, когато Нестеров беше част от отбора на 3Т до 14г. Тогава игра финал на турнир в Букурещ и се представи успешно на няколко други турнира. Когато ние започвахме програмата 3Т, анализа показваше, че нашите деца нямат нужното самочувствие на международните турнири. Сега всички успехи които изброихме ни показват, че децата които преминават през отборите на 3Т имат по-голямо самочувствие, увереност и опит които им помага. Ако се върнем 4-5 години назад ще забележим, че много често българските състезатели губеха оспорваните мачове поради липса на международен опит. Днес това което се случва е, че този тип мачове по-често се печелят. Една от причините е програмата 3Т.

Конкретно за тази година също се постигнаха отново много добри резултати. Всички деца са с позитивен баланс на срещите. Бих отличил при 12 годишните Росица Денчева, Павел Маринов, Георги Георгиев който спечелиха международни турнири и това е много голям успех. Йоана Констатинова която е една година по-малка игра на финал на турнира на ТК "15-40". Александър Василев игра на финал на турнира в Добрич. При 14-годишните Виолина Митрофанова спечели титлата на "Барокко къп". Това дете оставаше малко в сянката на трите европейски шампионки, но дочака своя миг и спечели международен турнир до 16 г.

Този успех показва цялостната работа на федерацията. Добра планираност на международните турнири и добра подготовка на състезателите. Благодарение на този турнир Виолина влезе в първите 100 на Европа. Това е и смисъла на програмата 3Т, важно е да отличаваме успехите на всяко едно дете, за да имаме вътрешна конкуренция, която да ражда качество на международната сцена. Това може би е най-големия плюс които програмата донесе и ще продължава да носи на целия български тенис.

- През тази година в България беше представена методиката "Evolve9", определяна от редица специалисти като "най-добрата в тениса за обучение на деца". Какво може да донесе тя на подрастващите?

- Програмата "Evolve9" е доказано най-силната и най-успешната програма за започване на работа с деца. Ние сме изключително щастливи, че можем да работим по тази програма. Ние сме четвъртата държава в света в която се работи по тази методика.

Проведоха се три семинара по програмата "Evolve9". Интереса в клубовете е добър, а ние ще направим усилия в следващите три месеца програмата да стигне до всички клубове които проявяват интерес. Имахме честта да бъдем обучавани от специалист номер 1 в детския тенис по света Майк Барел и имаме план в следващите месеци той отново да бъде тук за да помогне.