България има доста малки шансове да участва във второто издание на АТР Cup на този етап.

След дълги колебания, АТР в крайна сметка реши да организира турнира в началото на февруари, точно преди налачалото на Откритото първенство на Австралия. Този път обаче форматът ще е различен, като вместо 24, отборите ще бъдат наполовина - 12.

За турнира, който преди година ни донесе страхотни тенис емоции, страните се класират благодарение на първите си ракети.

Към момента нашата първа ракета Григор Димитров е 19-и в ранглистата, но 13-и в класацията на първите ракети на отделните държави.

Домакинът Австралия обаче автоматично получи "уайлд кард", а Япония и ЮАР ще участват благодарение на защитения ранкинг на Кей Нишикори и Кевин Андерсън, които лекуваха контузии в края на миналия сезон.

Така първите 12 страни са Сърбия, Испания, Австрия, Русия, Швейцария, Гърция, Германия, Аржентина, Италия, Япония, Франция и Австралия. Четирите резерви са Канада, ЮАР, Белгия и №16 - България.

 

Участието в турнира за родните тенисисти минава само и единствено през отказа от участие на четири от останалите дръжави, което е доста малко вероятно.

Много от тях ще използват именно АТР Cup като част от подготовката си за Australian Open.

На този етап единствено Швейцария в лицето на Роджър Федерер изглежда като единственият тим, който със сигурност ще се откаже. Така бе и преди година.

Има съмнения, че заявките си могат да оттеглят Япония и ЮАР заради проблемите с травми на своите първи ракети, но това на този етап са само предположения.

Дори обаче и тези три отбора да се откажат, това пак няма да е достатъчно за България.

Все пак до февруари има време. Григор Димитров е заявил желанието си България да участва, а оттук нататук нещата вече не са в неговите ръце.