Женският национален отбор по тенис на България попадна в група В на турнира от Група I на Евро-африканската зона за "Били Джийн Кинг къп" - новото име на световното отборно първенство при дамите.

Надпреварата бе известна като "Фед къп" до скоро.

Тя е под егидата на Международната федерация (ITF) и ще се проведе от 11 до 16 април 2022 г. на клей кортовете в тенис академия "Мегасарай" в Анталия (Турция), като състезанието е в нов формат. Според него 11 отбора ще бъдат разделени само в две групи - една с пет и една с шест тима.

Жребият определи България да е в по-големия поток със съставите на Швеция, Хърватия, Австрия, Словения и Грузия. В група А пък са Сърбия, Унгария, Турция, Естония и Дания. Регламентът предвижда мачове всеки срещу всеки.

Три отбора в крайното подреждане ще се класират за плейофите в борбата за "Били Джийн Кинг къп", а два отбора ще изпаднат в по-долното ниво на турнира - Група II на зона "Европа-Африка".

"Доста тежка и непредвидима група - коментира капитанът на българския отбор Дора Рангелова. - Много ще е трудно, защото трябва да играем пет мача в рамките на пет последователни дни. Надявам се да изпълним задачата минимум, а тя е оставане в групата."

В състава на България са заявени три опитни тенисистки - Виктория Томова (№108 в света), Изабелла Шиникова (№218) и Джулия Терзийска (№521), както и две от най-талантливите ни млади състезателки, които ще дебютират в националния тим - Йоана Константинова (14 г.) и Росица Денчева (15 г.).

"Моята идея отдавна е да се подмлади отборът. Да се даде шанс на най-малките да усетят атмосферата на едно голямо състезание. Йоана и Росица показват много добри резултати в последно време. Идеята е да ги приобщим към отбора и, живот и здраве, да можем да разчитаме на тях за дълги години", коментира избора си Рангелова.

От 4 до 7 април отборът ще бъде на подготвителен лагер в ТК "Локомотив" в Пловдив.

От него ще отсъства единствено Томова, която по същото време ще участва на турнир в чужбина.