България ще има двама представители в квалификациите за Australian Open.

Надпреварата, която ще е зона само за ваксинирани тенисисти стартира на 17 януари, а квалификациите няколко дни по-рано.

Съвсем очаквано в основната схема на турнира ще им смо един роден представител в лицето н Григор Димитров, който на този етап ще бъде 27-и поставен в основната схема.

За разлика от последните няколко години, когато България имаше три или четири представителки в квалификациите при дамите, този път страната ни ще представя само Виктория Томова.

Първата ни ракета, която №115 в света, ще се опита за втори път в своята кариера да достигне до основната схема на Australian Open. Тя го направи през 2018-а в ролята на "щастлив губещ", като още в първия кръг загуби с 1:6, 1:6 от американката Никол Гибс. В други четири случая Томова отпадаше в квалификациите.

Шанс да играаят в квалификациите благодарение на ранкинга си имаха Цветана Пиронкова и Изабела Шиникова, но и двете не са подали заявка за участие, а причините за неясни.

Шанс да играе на Australian Open ще има и втората ни Димитър Кузманов.

Световният №184 преследва голямата си мечта да бъде част от основната схема на турнир от Шлема.

През този сезон той се добра до квалификациите на три от четирите турнира, като все отпадаше в първия кръг.

Сега са първи път в кариерата си Мико ще има шанс да се докосне до Australian Open и да пренапише историята на тениса ни, като влезе в основната схема заедно с Григор Димитров.