В паузата между сезоните в големия тенис, ще имаме възможност да гледаме още един турнир на най-добрите осем.

"ITL Finals 2022" - българската версия на ATP Finals, ще се проведе от 10 до 18 декември, като в него ще вземат участие най-добрите 8 от надпреварите във веригата да любители през годината. Турнирът е част от "сезон 2022", като след неговия край се закрива годината с официална церемония - ITL Tennis Awards. Тя е на 22 декември, като на традиционно отличаваме най-добре представилите се в отделните категории.

Какво представлява надпреварата?

ITL Tour Finals 2022 се очаква с огромен интерес от тенис общността. Това е най-голямото състезание, с което се закрива сезона на любителите в Интерактив Тенис. След него ще стане ясен и най-добрият играч за 2022-а. В момента водач в класирането е Матеуш Ейсмонт с 2040 точки, като за сравнение през 2021-а преди началото на финалите водача е имал в актива си 3860т, което говори колко равностоен e шампионата тази година.

Водачът сега може да бъде изместен след края на финалите, като на практика това могат да сторят Ивайло Боджаков, Марк Хаджижеков, Саркис Харалампиев, Мартин Дамянов и Светослав Стоичков.

Финалите на ITL за първи път се играят през 2015 г., като основната цел е любителите да могат да се докоснат до своите идоли от ATP - форматът е пълно копие на надпреварата, с която се спуска завесата във веригата на професионалистите. От 2018-а до днес домакин на проявата е най-модерният комплекс в България - MG Tennis Club. Първото издание на шампионата през 2015 е спечелено от Никола Милев. През 2016-а и 2017-а своя дубъл прави Едиз Батран, а шампион за 2018-а е Радослав Владимиров. Следват две поредни титли през 2019-а и 2020-а за Любен Попов, а през 2021-а своя дебют отбеляза единственият чужденец успявал да се класира на финали, а именно поляка Матеуш Ейсмонт .

Къде ще се проведе и кой ще участва?

Комплексът-домакин се намира в сърцето на София, сред пищната зеленина на парк "Заимов" и разполага с 3 закрити корта с настилка Green set comfort, на които ще се проведе надпреварата.

По традиция за участие в заключителния Мастърс се класират играчите с най-много спечелени точки от всички турнири, за които не е имало ограничение. Това е гаранция, че най-достойните ще влезнат в списъка с участници. ITL Tour Finals са интересни за участниците, защото форматът не е на директна елиминация. Вместо това осемте участници са разделени на две групи от по четирима като във всяка от тях тенисистите играят всеки срещу всеки. Това означава, че имат минимум по три мача. Първите двама от всяка група се класират за полуфиналите, където играят първият от едната група среща втория от другата. Победителите от полуфиналите се изправят един срещу друг в големия финал, който е и последният мач за сезона.

Интересно е, че за разлика от ATP Finals, осемте участника се класират първо по своя ITN рейтинг, след което и по спечелените точки през календарната годината. Това е гаранция за максимум интересни двубои до последната среща на събитието. Групите обикновено водят играчите с най-висок рейтинг и точки - Матеуш Ейсмонт и финалиста от 2019-а - Марк Хаджижеков. Саркис Харалампиев и Светослав Стоичкова са под №3 и №4 в схемата, а след това са Ивайло Боджаков, Мартин Дамянов, Константин Янов и ветерана Едиз Батран, който ако успее да победи ще запише историческа трета титла от финалите.

Групите през този година ще носят имената на идолите на техните водачи. Първата група носи името на бившия номер 1 в световния тенис - "SAMPRAS", като е идола на поляка Матеуш Ейсмонт. За съжаление той се отказа от финалите през тази година и е заменен от Петьо Борисов.  Втора група ще носи името на действащия шампион на ATP Tour Finals - "Джокович", като той е любимецът на Марк Хаджижеков.

Група "Sampras" - Водач Саркис Харалампиев, втори Светослав Стоичков, трети в групата е Мартин Дамянов, а четвърти е Едиз Батран.

Група "Djokovic" - Водач на групата е Марк Хаджижеков, втори е Ивайло Боджаков, трети Констанин Янов и последен в групата е Петьо Борисов.

Къде можем да гледаме мачовете?

Най-интересните срещи в турнира ще се излъчват на живо в Youtube канала на Interactive Tennis с коментар на живо. Въпреки преките излъчвания организаторите и домакините канят всички, които обичат тениса, да дойдат и да подкрепят играчите на място в MG Tennis Club, в парка Заимов, като входа за всички е свободен!

Първите срещи започват в събота, 10 декември, от 20:00 ч. Феновете на тениса могат да гледат на живо в канала на ITL в YouTube. Полуфиналите ще се играят на 16-ти от 20 часа, а финалът на 18-ти от 19:00 часа.