Българският тенис съдия на стол Стефан Миланов получи 6-месечно наказание и глоба от 10 хил долара заради неправомерни залози на мачове, включително и такъв, който той е ръководил.

Санкцията идва от Международната агенция за тенис интегритет (ITIA), която следи за спазването на правилата на антикорупционната програма на световния тенис. Новината за наказанието е потвърдена от Българската федерация.

To започва да тече от 15 ноември тази година и ще е валидно до 14 май 2023-а. В този период Стефан Миланов няма право да съдийства и да присъства на тенис събития както на местно ниво, така и в чужбина.

Становището гласи, че Миланов е признал за две нарушение от Антикорупционната тенис програма. Едното гласи, че никое официално лице няма право да прави залози на резултата на състезание или каквото и да е друго тенис събития.

"Федерацията винаги е била ангажирана със спазването на феърплея и проявява безкомпромисност към нарушителите. Както играчите, така и съдиите се наблюдават стриктно от отдела за борба с корупцията към международните федерации и всеки от тях трябва да е честен. Категорично осъждаме участие в подобни нелегални действия. Подкрепяме изцяло действията на ITIA за съхраняването на почтеността в спорта", каза председателят на съдийската комисия към БФТ Веселина Донева пред сайта на федерацията.