Огромният скандал с уговорени тенис мачове, който белгийските власти разследват, се разрастна и в други страни, сред които и България. Новината съобщи френският в. "Екип", цитиран от Tenniskafe.

Във Франция бяха задържани и разпитани 17 местни играчи от ниските нива на тениса, а белгийската полиция се е свързала с колегите си в България, САЩ, Германия, Холандия, Египет и Словакия, където също има замесени играчи.

Разследването се води от властите в Белгия, защото там се намира смятаният за глава на цялата престъпна схема Григор Саргасян, който в момента е под домашен арест.

Според някои от разпитаните играчи, арменецът е познат в тези среди като "Маестрото" и е диригент на структурата за манипулиране на срещите.

Имената на играчите се пазят в тайна докато тече разследването. Всички са от по-ниските нива на тениса, като играят предимно на турнири от сериите "Чалънджър". Не са замесени елитни състезатели, твърди "Екип".

Вече някои от разпитаните французи са признали, че са получавали пари за уговаряне на мачове, а един от тях е разкрил за над 20 срещи, от които е заработил близо 30 000 евро. Пари, които инак няма как да получи от награден фонд на турнири заради ниския си ранкинг.

Известни са имената само на четирима от французите, като всичките са извън първите 350 в света.

Белгийските власти твърдят, че в списъка към момента има 137 тенисисити, сред които и такива от България, но имената им към момента са тайна.

Те са получавали межу 500 и 3000 евро, в зависимост от това, дали са уговаряли даден гейм, сет или цял мач.

Разпитаните разказвали, че така нареченият "Маестро" обикалял из нискоразрядните турнири и на място предлагал на даден тенисист да участва в схемата.