Силното представяне на беларуските тенисистки в Австралия продължава, като след Виктория Азаренка, на полуфинал се класира и Арина Сабаленка.

Тя победи Дона Векич от Хърватия с 6:3, 6:2, записвайки осмия си пореден мач от началото на годината без загубен сет.

Сабаленка не е дала сет на съперничката си по време на Australian Open, като не го направи и по време на първия за годината турнир в Аделаида, който успя да спечели.

Днес Сабаленка имаше затруднения в първия сет, когато при 3:3 трябваше да спасява три брейкбола на своята съперничка, но успя да се справи, поведе с 4:3, а след това на свой ред проби. Представителката на Беларус поведе с 5:3 и нямаше проблем да затвори сета в следващия си сервис гейм.

Във втората част нещата бяха по-убедителни, защото Сабаленка поведе с 3:0 след два пробива. Макар Векич да върна един от пробивите, особена интрига в сета нямаше.

За Сабаленка това е четвърти полуфинал в Шлема, а нейна съперничка по пътя към първи финал ще е Магда Линет от Полша.

След като световната №1 Ига Швьонтек не успя да се добере до най-добрите осем в турнира, това направи нейната непоставена сънародничка.

Линет победи Каролина Плишкова от Чехия с 6:3, 7:5 и след първото преминаване на третия къръг в Шлема в кареирата си, 30-годишната полякиня вече е на полуфинал.

Двата мача при жените, които ще определят съботния финал са:

Елена Рибакина (Казахстан) - Виктория Азаренка (Беларус)

Магда Линет (Полша) - Арина Сабаленка (Беларус)

Снимка: Getty images