Арина Сабаленка се нуждаеше от четири опита на полуфинал, но най-после достигна дебютния си мач за титла от Големия шлем.

Световната №5 от Беларус оправда ролята си на твърд фаворит в мача срещу Магда Линет от Полша и надделя със 7:6(1), 6:2 след час и 35 минути игра.

До голяма степен вторият полуфинал се разви по подобие на първия за деня между Рибакина и Азаренка. И тук Сабаленка трябваше да минава през тайбрек в първия сет, за да наложи волята си по-убедително във втория.

Беларускинята е невероятна форма от началото на годината с 20 спечелени поредни сета, започнали с турнира в Аделаида, който тя спечели.

Линет беше голямата изненада на полуфиналите, но 30-годишната полякиня нямаше сили за пореден подвиг, след като преди това отстрани Каролин Гарсия и Каролина Плишкова.

Снимка: Getty Images

В първия сет двете си размениха по един ранен пробив, но след това сервираха много убедително. Стигна се до тайбрек, в който опита на Сабаленка си пролича и тя набързо поведе с 6:0, за да довърши за 7:1.

Втората част беше много убедителна за нея. Два пробива й донесоха аванс от 5:1, въпреки че на свой ред трябваше да спасява възможности пред съперничката. При 5:2 и сервис на Линет, Сабаленка изпусна три мачбола, но на своето подаване успя да затвори мача с 6:2.

По този начин се оформи любопитен финал в Мелбърн между беларускиня и рускиня с чужд паспорт каквато е състезаващата се за Казахстан Елена Рибакина. Статистиката е в полза на Сабаленка, тъй като тя има 3 победи и 1 загуба в това съперничество.