Отборът на Белгия откри група "С", в която е и България с победа.

Съвсем очаквано белгийците се наложиха над тоталния аутсайдер Молдова с 3:0. 

Сблъсъкът бе решен още в мачовете на сингъл, след които Давид Гофен и компания водеха с 2:0, като третият мач на двойки бе игран само и единствено за престиж.

Всичко обаче започна със сериозен гаф, като вместо химна на Молдова, организаторите пуснаха този на Румъния. Конфузните погледи и объркването подсказаха, че нещо не е наред. Минути по-късно пефовете на турнира официално поднесоха своите извинения на молдовците и всички техни фенове.

Гаф имаше и в самия край на третия мач, когато токът на корта в Сидни спря, заради което загаснаха лампите, а видимостта не бе особено добра. Въпреки, че оставаха да се изиграят само няколко точки, двата отбора трябваше да изчакат отварянето на чисто новия покрив. 

Мач №1 от сблъсъка обаче бе доста оспорван, като белгийският ветеран Стив Дарси спечели срещата си доста по-реудно от очакваното. 35-годишният играч, който слага край на кариерата си в края на месеца, победи световния №818 Александър Козбинов с 6:4, 6:7, 7:5.

24-годишният молдовец, който играеше първия си мач в АТР, успя сериозно да затрудни опитния белгиец Дарсис, като в третия сет дори сервираше за 6:5 в своя полза, но допусна пробив на нула, а впоследствие загуби и мача.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

След това световният №11 Давид Гофен нямаше никакъв проблем срещу Раду Албот и го победи с 6:4, 6:1, за да осигури успехът на страната си.

В третият мач на двойки успехът също бе за Белгия. Сандер Жиле и Йоран Вилеген победиха Албот и Козминов с  с 6:7, 7:6, 11:9.

В първия мач от група "F" Канада не срещна никаква съпротива от Гърция и спечели сблъсъка с 3:0.

Дори и Стефанос Циципас не успя да помогне на южната ни съседка, като загуби мача си срещу Денис Шаповалов с 6:7, 6:7.

В другия мач съвсем очаквано Михаил Перволаракис загуби с 1:6, 3:6 от Феликс Оже-Алиасим.

Така мачът на двойки се оказа безсмислен, но канадците спечелиха и него. Двойката на Шаповалов и Оже-Алиасим победи Циципас и Перволакис с 6:2, 6:3.