Архитектът и прочут "уличен артист" на Сърбия Андрей Йосифовски създаде най-големия портрет в света на местната суперзвезда Новак Джокович.

Водачът в ранглистата на мъжкия тенис изживява тежки времена в порой от критики заради организирания от него "Адриа Тур", завършил преждевременно с положителни тестове за коронавирус на Григор Димитров, самият Ноле, Виктор Троицки, Горан Иванишевич и още играчи и хора около надпреварата.

Портретът се появи на клей корта в комплекса "Тенис Клуб Джукич", в квартала Безанийска Коса в Белград. Той е 24 на 11 метра (обща площ 264 квадратни метра), като изглежда изключително впечатляващо, сниман от въздуха.

Авторът на проекта обясни, че го е нарекъл "Нека първо се вгледаме в себе си", за да припомни на хората по света, че преди да обвиняват някого, трябва да са сигурни в правотата на своите действия.

Йосифовски иска по този начин да защити Ноле от критиките.

"Той е човек, който ни мотивира с победите си, невероятен спортист - обясни човекът, изрисувал Джокович върху клея. - Направих портрета за шест часа, като започнах в полунощ.

Идеята дойде от това, че самият аз някога играех тенис като младеж и си спомням как почиствахме клей корта след тренировка, за да го изравним от следите от обувки и топката. Точно с методите на почистването нарисувах Ноле."

"Рисуването" е извършено изцяло с големи и малки мрежи за почистването на корта, като преди това авторът е извършил необходимите измервания и е набелязал контурите.