Водачът в тенис ранглистата при двойките - Роберт Фара, няма да бъде наказван за положителната си допинг проба.

Преди началото на Откритото първенство на Австралия колумбиецът даде положителна проба, като в кръвта му бе открито веществото болденон, което е анаболен стероид забранен от Световната антидопингова агенция.

Носителят на две титли от Голям шлем от миналия сезон обаче е дал обяснение пред ITF, което Международната тенис федерация прие. Така наказанието на 32-годишният играч ще се размине.

По време на изслушването си той е обявил, че причината за попадането на забранения стероид в кръвта му е месото в родината му Колумбия.

Той дори се обърна към феновете си в социалните мрежи, като написа:

ази субстанция често се открива в месото в Колумбия и може да окаже влияние върху резултатите от тестовете на спортисти. Сигурен съм, че това е генерирало резултата на съответния тест".

В ITF изцяло са приели версията на Фара и той няма да бъде наказван.

"Обяснението на г-н Фара за това как болденонът е попаднал в организма му бе прието и бе взето решение, че той не носи вина. Когато се установи нещо подобно, то лишаването от състезателни права трябва изцяло да се премахне", написаха от ITF.

Уточнява се, че количестовто болденон е било прекалено малко, което доказва, че той не го е инжектирал в организма си, както е най-честият му начин за прием от бодибилдъри.

Той е бил тестван 10 пъти през 2019-а, като пробите са му били изрядни.