Ново правило, което засяга и четирите турнира от Големия шлем ще сложи край на възможността на безкрайните мачове тениса.

В следващата година всеки мач от турнирите в Шлема ще се решава с тайбрек до 10 точки, ако в петия сет резултатът е 6:6 гейма. Правилото на този етап влиза със статут на "временно", но очакванията са следващата година то да бъде прието като окончателно.

До този момент всеки турнир от Шлема сам решаваше как да процедира при 2:2 сета и 6:6 гейма в петата част.

Според оригиналното тенис правило от Шлема, този сценарий се решава с игра до два гейма разлика в полза на един от двамата тенисисти. Това обаче през годините създаде няколко безкрайни мача, най-дългият от които бе между Джон Иснър и Никола Маю от "Уимбълдън" през 2010-а.

Тогава двамата играха в продължение на 11 часа в рамките на три дни, а Иснър спечели драматичния пети сет със 70:68 гейма.

През годините още няколко прекалено дълги мача принудиха ръководните органи на тениса да позволят на всеки от турнирите в Шлема да определи собствена система за излъчване на победител при 6:6 в петия сет.

"Уимбълдън" например въведе тайбрек, но само след 12:12 гейма. Преди това си оставаше в сила правилото за печеливша разлика от два гейма.

US Open има стандартен тайбрек при 6:6, който се играе до 7 точки при минимум две разлика, а пък "Ролан Гарос" остана единственият турнир от Шлема без тайбрек в петия сет, което създаваше предпоставки за безкрайни мачове.

Откритото първенство на Австрлия пък прие правилото за тайбрек до 10, което се оказа най-удачно и през този сезон ще го видим и в останалите напдревари от топ ниво.

При него след 6:6 в петия сет, двамата играчи започват гейм във формат на тайбрека. Печели го този, който първи достигне до 10 точки, но при минимум две разлика. Тоест при разлика от поне 10:8.

При 9:9 се започва игра до две точки разлика.

Основната причина за тази промяна е, че според анализаторите това ще се хареса повече на феновете, които и без това се отегчават от продължаващи повече от три часа събития.

Именно заради това се очаква в следващите години да видим експериментални турнири, в които да се играят сетове, в които за победа за нужни само 4 гейма.

Тенис шефовете търсят какви ли не варианти да направят спорта си атрактивен заради все по-ниския интерес сред младата аудитория.