Краля на клея Рафаел Надал продължи да господства из кортовете на "Ролан Гарос".

Матадора спечели своята 13-а титла от турнира, премазвайки Новак Джокович с 6:0, 6:2, 7:5 във финалния мач.

Истинска тенис лекция на испанеца, който за два часа и 41 минути срази сърбина. Титлата му е четвърта поредна и общо 13-а в Париж. Трофеите му от Голям шлем пък станаха 20, с което той изравни Роджър Федерер по този показател.

Каквото и да се каже за днешния успех на Рафа ще е малко. Той бе безгрешна машина на корта, особено в първите два сета, с които по категоричен начин затвърди реномето си на крал на клей настилката.

За доминацията му на тази настилка и на "Ролан Гарос" говори фактът, че това бе неговата победа №100 на турнира, срещу само два загубени мача.

Той спечели титлата си без да даде сет на противника в нито един от седемте си мача, а начинът, по който бе сломен световният №1 е достоен за възхищение.

В този мач не може да кажем, че Джокович е играл ужасно. Да, сърбинът имаше проблеми с първия си сервис в началото на мача, но не това бе основната му грижа. Каквото и да правеше Ноле на корта, срещу себе си той имаше просто една машина.

6:0 в първия сет доказва това. Резултат, който е изключителна рядкост в тениса на топ ниво, особено пък щом говорим за играчи като Надал и Джокович.

В този сет обаче на Рафа всичко му се получаваше. Той бе абсолютно безапелационен, а това бе първият сет на нула във финал на Голям шлем от 2015-а. Тогава в Австралия Новак Джокович не даде гейм на Анди Мъри.

Снимка: Getty images/Gulliver photos

Вторият сет не бе много по-различен от първия. Доминацията на Рафа Надал продължаваше с пълна сила. 

Нело все пак взе два гейма, за да не премине през нов унизителен "геврек". Той значително подобри първия си сервис, вложи повече агресия в играта си, но и това не помагаше срещу Надал.

Испанецът отбелязваше удивителни точки, а играта му бе безгрешна. В нея просто нямаше слабо място, сякаш нямаше сила на света, която да пречупи Матадора.

Той спечели сета с убедителното 6:2, с което направи огромна крачка и към титлата.

Снимка: Getty images/Gulliver photos

Може би подобен развой щеше да пречупи всеки друг играч, но не и световния №1 Новак Джокович. Сърбинът показа страхотен характер в третия гейм, който се превърна в истински равностоен сблъсък, какъвто очакваха всички фенове.

Двамата играеха удивителен тенис, но Надал отново успя да дръпне с пробив при 3:2. В този момент обаче Ноле изригна, върна пробива и сякаш взе психологическо предимство. 

Джокович изрази бурно емоциите си на корта, а сякаш и публиката застана на негова страна, може би за да се върне интригата във финала. Двамата стигна до 5:5, като заради начина на игра на Ноле в тези моменти, вкарването на мача в четвърти сет не иглеждаше невъзможен вариант.

При 5:5 обаче Надал стигна до решителен пробив. Той поведе с 40:30, а Ноле шокиращо за такъв момент от мача допусна двойна грешка. Той сбърка с първия си сервис, а при втория реши да рискува, търсейки линията. За негово съжаление топката тупна милиметри встрани. Лайнсмените не видяха това, но Надал подсказа на съдията на стола, а след неговата проверка, пробивът бе затвърден.

За Рафа оставаше само да сервира за мача, като той го направи със стил. Гейм на нула, който донесе и титла №13 в Париж на Матадора.

Снимка: Getty images/Gulliver photos