Григор Димитров не успя да надвие Андрей Рубльов в горещ полуфинал от Мастърс 1000 турнира в Шанхай.

Българинът оказа сериозна съпротива на руснака, но в крайна сметка отстъпи след 6:7(7), 3:6 след почти два часа игра.

ВИДЕО С КЛЮЧОВИТЕ МОМЕНТИ ОТ МАЧА ВИЖТЕ ТУК>>>

Ключов за развоя на двубоя се оказа първият сет, в който двамата стигнаха до тайбрек, където Рубльов показа по-здрави нерви и ликува.

Във втория сет руснакът се оказа притиснат до стената, след като Гришо успя да го пробие. Той обаче успя да оцелее и изригна, като записа 5 поредни гейма, затваряйки двубоя с 6:2.

На финала Рубльов ще играе с Хуберт Хуркач, а Димитров определено може да съжалява, че не успя да стигне до финала.

ПЪРВИ СЕТ

Григор Димитров нямаше особени проблеми в първия си сервис гейм и поведе в резултата с 1:0. Рубльов обаче отговори със същото - 1:1.

В третия гейм отново мощният сервис на Гришо се оказа най-силното му оръжие и въпреки че Рубльов доведе резултата до 40:40, българинът не допусна изненада - 2:1. Като дори имаше време да се погрижи за гигантски скакалец, който се озова на корта, но бе отместен деликатно от хасковлията.

Рубльов отговори с безкомпромисен свой сервис гейм - 2:2. В петия гейм руснакът за първи път показа характерните си нервни изблици, като виковете му след грешно отигране огласиха корта. Треньорът му опита да го успокои, но безрезултатно - 3:2 за Гришо.

Getty Images

Ключов шести гейм! Рубльов успя да отрази 4 геймбола за пробив и в крайна сметка спечели подаването си - 3:3. А Димитров можеше да съжалява за пропуснатия отличен шанс за пробив.

Българинът обаче отговори с мощен сервис гейм за 4:3, а Рубльов отново даде воля на емоциите си и си заслужи дюдкания от трибуните заради постоянните изблици - крясъци и жестикулиране. Руснакът обаче все още остана непоклатим - 4:4.

В деветия гейм Рубльов предприе сериозни рискове и вдигна темпото, стигайки до 40:40, но Григор удържа натиска и спечели подаването си - 5:4. Още повече, че българинът 4 пъти не можеше да изпълни сервис, след като човек от трибуните го смущаваше с подвиквания и в крайна сметка се стигна до съдийска намеса.

В десетия гейм и Рубльов спря играта, за да поиска също намеса от съдията. Оказа се, че над корта има дрон, който пречи на концентрацията. Въпреки това обаче руснакът спечели подаването си и изравни - 5:5.

Getty Images

Пробив! Димитров се пропука в най-неприятния момент с двойна грешка при сервис и допусна да бъде пробит - 5:6. Чудесен шанс за Рубльов да вземе първия сет.

Димитров оцеля! Гришо върна пробива и изравни до 6:6, вкарвайки сета в тайбрек. Не и без лека помощ от мрежата в ключовото последно разиграване, което пък за пореден път доведе до нервен изблик у руснака.

Какъв тайбрек! Двамата демонстрираха фантастични отигравания, като си размениха по два минипробива. При 6:5 Рубльов имаше сетбол, но Димитров удържа и на свой ред получи шанс да затвори сета. Руснакът отвърна с мощен сервис и изравни точките - 7:7. А след нови две отлични отигравания Рубльов изпълни целта си и спечели сета след общо час и 16 минути игра.

ВТОРИ СЕТ

Пробив! Отлично начало за Григор във втория сет. Българинът успя с трикови изпълнения да пробие сервиса на Рубльов и поведе в геймовете 1:0. А след това успя да затвърди аванса си с бърз гейм на нула за 2:0. Последва мощен сервис гейм за Рубльов - 2:1.

Рубльов върна пробива! Хасковлията демонстрира колебания на свой сервис, което даде шанс на съперника му да изравни - 2:2. A след това, окрилен от случилото се, поведе с 3:2.

Getty Images

Нов пробив! Димитров се опита да спре устрема на съперника, който полетя на крилете на вдъхновението. Но не успя, като Рубльов спечели ключовия шести гейм и поведе с 4:2, вземайки огромен аванс в мача. Гришо върна един гейм за 3:5. Впечатляващо представяне на руснака, който на свой сервис отново отнесе Димитров за 5:3, получавайки отличен шанс да затвори двубоя.

Българинът пък изглеждаше психически рухнал след тази серия и не оказа сериозна съпротива в осмия гейм, който се оказа и последен в двубоя - 6:3 за Рубльов, втори сет за само 30 минути и място на финала в Шанхай за руснака.