Мъжкият тенис ще има нов №1 в световната ранглиста след края на US Open.

Това стана ясно след отпадането на действащия шампион от турнира и лидер в ранглистата - Даниил Медведев, който няма да успее да защити нито титлата, нито първата си позиция.

При най-добрия възможен сценарий за него, руснакът ще е №2, а вече погледите са насочени към трима тенисисти, всеки от които има шанс да е водач на ранглистата от следващия понеделник.

Това са Рафаел Надал, Карлос Алкарас и Каспер Рууд. Един измежду тях ще е №1.

Естествено, че фаворит за това място е Матадора Надал, който и към момента е лидер във временната, прогнозно изготвена ранглиста. Каквото и да стане оттук нататък в US Open, испанецът има 5810 точки, със 750 пред Медведев. Тоест - няма съмнение, че ще е пред руснака и след края на надпреварата. Но може да не е на върха.

Логично - ако Надал спечели титлата, той ще си остане на тази първа позиция, при това с доста солиден аванс с около 2000 точки пред втория.

Надал може да задържи върха дори, ако отпадне тази нощ от Франсис Тиафо. Но това е при условие, че нито един от Алкарас или Рууд не достигне финала.

Именно достигането до финал е първото условие, което двамата младоци трябва да изпълнят, за да се надяват на първо място в ранглистата. И това - ако Надал не е там. Достигането на Матадора дори на полуфинал ще означава, че единствено титла може да свърши работа на Рууд или Алкарас.

Снимка: AP/БТА

Първи трофей от Шлема в кариерата на младия испанец или норвежеца ще означава и първата позиция в ранглистата за него.

Това естсествено не е никак лека задача, дори и при отпадането на действащия шампион. Сам по себе си стряскащ за тях е фактът, че Надал е още в турнира. Четирикратен шампион в Ню Йорк, 22-кратен в Шлема... Далеч по-опитен от конкурентите.

Освен това Рууд, който вече е четвъртфиналист, има тежък мач срещу Матео Беретини, а на евентуален полуфинал ще го очаква един измежду Ник Кирьос и Карен Хачанов. Много трудна мисия. И все пак мечтата на норвежеца за финал изглежда по-реалистична от тази на Алкарас, който все още не си е осигурил място на четвъртфиналите.

В битка за тях той среща бившия шампион от турнира Марин Чилич. След това идва мач срещу един измежду Яник Синер и Иля Ивашка, преди да дойде съперник от потока на Рафа Надал на полуфинал.

Надал е фаворитът за тази първа позиция не само, защото е най-опитен. Просто него го устройват доста повече варианти, не само задължителната титла. А и за нея той е големият фаворит на букмейкърите.

Ситуацията ще се избистря с всеки изминал ден. Тази вечер след 20 часа българско време в действие ще видим Надал срещу Тиафо, а последният мач от програмата, който ще започне през нощта, е на Карлос Алкарас.

Ето и виртуалната ранглиста между първите петима, трима от които имат шанс за първото място от 12 септември:

1. Рафаел Надал - 5810 т. (5990 при 1/4 финал, 6350 при 1/2 финал, 6830 при финал, 7630 при титла)

2. Даниил Медведев - 5065 точки (не може да спечели повече)

3. Александър Зверев - 5040 т. (не може да спечели повече)

4. Каспер Рууд - 5010 т. (5370 при 1/2 финал, 5850 при финал, 6650 при титла)

5. Карлос Алкарас - 4920 т. (5100 при 1/4 финал, 5460 при 1/2 финал, 5940 при финал, 6740 при титла).

Снимка: Getty Images