От този понеделник Рафаел Надал започна шестото си царуване като №1 в световната тенис ранглиста, но то може да е неприлично кратко.

Вторият най-възрастен №1 в света получи контузия преди полуфиналната фаза в Париж и ще се подложи на магнитен резонанс, който ще даде отговор дали Матадора ще се състезава на финалния Мастърс в Лондон.

Надпреварата започва в неделя (10 ноември) и ще определи кой ще остане на световния връх преди почивката между сезон 2019 г. и сезон 2020 г. Състезанието е между два коня - Надал и Джокович.

След година пауза испанецът върна лидерството си в ранглистата, но титлата на Джокера в Париж прави битката още по-интересна и непредвидима. Разбира се, стига Надал да играе в Лондон.

Трябва да припомним регламента, който е от две групи по четирима тенисисти. Там Надал и Джокович не могат да попаднат в една и съща група, тъй като са поставени под №1 и №2 заради добрите им резултати през сезона. Двамата най-добри в двете групи играят кръстосани полуфинали.

Към момента испанецът има 9585 точки, а сърбинът - 8,945. Или иначе казано разликата е 640 точки.

Всяка победа в групите за играч, който не се класира на полуфинал, носи 200 точки. Финалистът добавя 400 точки към актива си, а безапелационният шампион на годината взима 1500 точки.

По-просто казано - разликата между двамата в момента означава, че дори и да не играе в Лондон, Надал може да остане №1. Джокович на свой ред ще се нуждае от две победи в груповата фаза и достигане до финала.

Ако Надал играе на турнира, всичко ще е в негови ръце, защото е лидер в ранглистата. За да остане такъв, ще трябва да спечели трите си мача в групата и да играе финал или чисто и просто да стане шампион.

Но най-великият сценарий ще е, ако двамата играят финал, който да определи и световния №1. За целта Надал трябва да допусне загуба в груповата фаза, а Джокович не. Само в този случай двамата ще мерят сили за допълнителния огромен залог към титлата.

Такъв бе случаят за първи път в историята през 2016-а, когато Джокович и Анди Мъри не само играха за трофея в Лондон, но и за върха в световната ранглиста. Тогава победител бе шотландецът.