Бившият №13 в световния тенис - Александър Долгополов, се завърна в своята родина Украйна, за да замени тенис ракетата с оръжие.

33-годишният тенисист, който преди година прекрати кариерата си поради здравословни причини, е поредният популярен укриански спортист, който решава да се включи в защитата на своята родина.

Долгополов не е бил длъжен да прави това, защото той е бил в Турция със своята майка и сестра още преди руската инвазия в страната.

Тенисистът обаче е взел решение да се завърне и да се бие, макар да няма нужната военна подготовка. Самият той разкри любопитен детайл, че в продължение на седмица е вземал частни уроци как да използва оръжие от бивш военен.

"Веднага щом научих, че и други момчета се опитват да се върнат у дома и да се бият, се свързах с тях и подготвихме всичко. Първо летяхме до Загреб, където се снабдихме с бронежилетки, закупих и огромна бройка за нашата армия, не само за мен. 

След това с кола влязохме в Украйна през Полша, сега съм в Киев. Ще остана тук до победата. Това е моят дом, ще го защитавам. Ще бъде до всички хора, които останаха, за да се бият смело".

В Туитър той публикува снимка на каска, бронежилетка и оръжие, като написа: "А някога бяха ракета и топки".

Той веднага бе потърсен от френското издание "L'Equipe", за кеото даде доста любпитно интервю:

"Не съм рамбо, но вече се чувствам добре с оръжието, справям се със стрелбата. Готов съм да стрелям по руския окупатор.

Семейството ми се гордее с мен, защото знаят, че това е правилното решение. Естествено, че се притесняват, вероятно не са искали да се връщам в Украйна, но не се опитаха и да ме спрат. Просто трябваше да приемат моето решение. Аз съм голям човек. Когато кажа, че отивам на война, значи отивам на война.

На този етап никой не изпраща хора като мен на фронта, защото нямаме опит. Но ние помагаме с десетки други неща на армията ни от 400 000 прекрасно обучени хора, които дават живота си за Украйна.

Светът не го осъзнава, но ние от осем години водим война. Живеем с тази действително, особено в Донецк.

Много атлети постъпиха като мен и са тук някъде, с оръжие в ръка. Това е много важно и за морала на хората ни, защото все пак сме известни хора, които спокойно можеше да си харчим парите на топло място. Но ние сме тук.

Путин няма да спре, докато неговите хора не го изхвърлят, осъзнавайки, че той е дяволът. И когато не могат да се справят с армията ни, те започват да нападат цивилните. Моята приятелка и нейният син едва се измъкнаха от Киев, защото бе стреляно по конвоя им.

Това са престъпления срещу човечеството. Дори и по време на война има правила, които не трябва да нарушаваш. За мен това е една армия от клоуни.

Виждаме паниката в нашия противник. Той не осъзнава, че може да спечели тази война само с ядрено оръжие, не и с армията си. Сега целият свят мрази Русия, те са животни", заяви Долгополов.

Той също така нападна и ръководители на тениса, които според думите му са прекалено меки и трябва да спрат правата на всеки руски тенисист.