Ветеранът Ришар Гаске разкритикува с остри думи начина, по който се управлява мъжкия тенис. 34-годишният французин в момента е №50 в ранглистата, но бе и част от топ 10, както и има 15 титли в ATP тура.

Освен това Гаске е известен като човек, който рядко хвърля думите си на вятъра и е считан за един от най-влиятелните играчи в елита с мнението си.

В интервю за в. "Екип", Ришар първо анализира поведението на ръководителите на мъжкия тенис за това как се държат по време на пандемията и в прекъсването на сезона. Но не спря дотам.

"Като цяло ATP е една катастрофа - каза Гаске. - Ние сме пълна катастрофа като спорт заради тяхното поведение и ужасно управление.

Те тотално се предадоха на ситуацията по време на пандемията, не успяват изобщо да са адекватни. Никой нищо не казва на играчите, правим някаква безкрайни дискусии онлайн, които аз вече отказах да следя.

Това е организация, която не ти дава никакъв шанс. Ако си отвориш устата, глоба - 3000 долара. Ако треньорът ти намекне за нещо очевидно, пак глоба.

Вече дори не понасям тениса заради тези хора. Не мога да се насладя и на "Ролан Гарос", който обичам безгранично.

Става ми тъпо като гледам пет сета, дори да е петчасова класика между Федерер и Надал. Кой играе толкова дълго, в кой спорт? Тенисът остана единствен, където ние блъскаме по над 4 часа на корта. Кой би изгледал толкова дълъг мач или състезание в това динамично време? Но ръководителите на спорта ни не са готови за никакви реформи."

Гаске е спечелил над 18 милиона долара от наградни фондове, но сподели в интервюто, че вече не му се играе.

Парите не са достатъчна мотивация, когато е загубил желанието и удоволствието.