Бившият ас от топ 10 в тениса Янко Типсаревич изригна с поучителен и неочакван монолог, в който дава съвети към по-младите си колеги в ATP тура и споделя впечатления от поведението им. Сърбинът, който бе и №8 в света, вече е на 34 години и скоро вероятно ще обяви отказване.

Ето какво сподели Типсаревич в профила си в Инстаграм:

"Социалните мрежи убиват бъдещето на нашия спорт и имат катастрофален ефект върху потенциала на младото поколение в него.

Тази генерация се надпреварва да гледа 2-3-минутни репартажчета от мачове в YouTube, вместо да гледа целите двубои. Там виждаш само най-зрелищните разигравания, но не виждаш непредизвиканите грешки, препятствията и страданията, през които минава един играч в двубоя, преди да намери "печелившата формула".

Вследствие на това, младите спортисти бързо се разочароват по време на мачовете си. Те имат нереалистични очаквания, че техните двубои ще са изпълнени от уинъри, като от репортажите. Нямат търпението и устойчивостта да се борят в продължение на целия мач.

Сигурно звуча като някой старец, но едно време нямахме достъп до никакви подбрани репортажи, изследвахме целите мачове на нашите герои в спорта. Изучавал съм спортсменството и неспортсменството, както и какво става в главите на тези тенисисти. Трябва да гледаш мачовете от начало до край, за да разбереш това.

Забелязвам и нарастващата популярност на приложения, които синтезират "ключови моменти" от най-добрите книги в света. Студентите започват да използват тях, вместо да четат самите книги. Това много ме притеснява, защото в момента сякаш се изгражда култура на нереалистичните очаквания и подмяна на процеса на обучение и приемане на знанието, с изкуствено създадени "кратки пътища" до него.

За младите спортисти това е и шанс, защото имат възможност да се извисят над тези, които бързо се отказва и онези, които търсят бързо и веднага славата.

Ако сте тенисист, който в момента навлиза в професията, насърчавам ви да бъдете дисциплинирани. Да гледате цели мачове, за да изучите динамиката на играта тенис. Излезте извън рамките на социалните медии, потърсете по-широко познание в истинския свят.

Осъществяването на мечтите се базира върху истински знания, примесени със здрава работа. Това ще ви донесе успеха."