Американският тенисист Джеймс Блейк, който е бивша първа ракета на САЩ се оплака, че въпреки популярността си, също е бил жертва на полицейско насилие.

Бившият №4 в света разказа историята по повод размириците в САЩ, започнали след смъртта при арест на афроамериканеца Джорд Флойд.

Тя се разиграла през 2015-а в Ню Йорк, докато Блейк се готвел да посети US Open.

Блейк чакал автомобил пред хотела си в Манхатън, когато видял тичащ към него мъж. Първоначално шампионът от Купа "Дейвис" през 2007-а помислил, че става въпрос за фен, докато не бил повален на земята и арестуван.

Естествено, че неправомерно. Въпросният мъж се оказал полицай под прикритие, а Джеймс Блейк бил объркан с друг мъж, заподозрян за измами с кредитни карти.

"Мислех, че този, който бягаше към мен беше фен - някой, който щеше да каже: "Хей, видях те да играеш, бях на мача, детето ми играе тенис. Усмихвах се, а ръцете ми бяха свалени ниско.

Не ми се мисли какво щеше да се случи, ако бях оказал съпротива - може би щях да съм с няколко счупени ребра и със сътресение.

Често мисля за този момент, най-вероятно до края на живота си ще бъда нервен при всеки контакт с полицейски лица.

Натъжавам се, когато видя, че подобни действия от полицаи все още се случват, подобна жестокост, често тя е насочена към хора от чернокожите.

Не съм им показвал видеото, в което ме свалят на земята на децата си, защото не знам дали ще го разберат на този етап. С всичко, което се говори по новините тези дни, със съпругата ми започнахме да мислим кога ще говорим с тях за тези проблеми - полицейското насилие и расизма, който наблюдаваме в тази държава", разказа Блейк.