Бившият №1 в тениса Марат Сафин в неподражаемия си стил коментира ситуацията в руския спорт и наказанието, което вади спортистите на страната за 4 г. от всяко голямо състезание. Някогашният ас на корта никога не спестява нищо никому, говори открито и е едновременно харизматичен, и интересен. И когато той вземе думата, ясно е, че няма да е скучно.

Ето мнението на Сафин, изразено в едночасово телевизионно интервю.

"Не съм светил на хората, които са правили тези неща - вдигна рамене тенисистът. - Но не се заблуждавайте, че ни наказват ей така... Учили са ме, че където има дим, има и огън. Някъде нещо сме объркали, смотали под килима, опитали да прикрием...

Убеден съм, че не сме само ние. Да не би тези с астмата наистина да имат толкова сериозни проблеми с дишането? Естествено, на някои им трябват медикаменти. На други - не. Станаха много спортистите-астматици по света.

Това наказание е вина на чиновниците, не на руските състезатели. Те бягат, скачат, пързалят се, и си вършат своите неща, преследвайки титли и медали. Не се занимават с шашми и медикаменти. Не им остава време за това.

Русия е непредсказуема страна, всичко е възможно. Удивителна и уникална държава. Естествено, случващото се не е никак добре за имиджа ни, а и за отделните спортисти. Те са дали целия си живот да се готвят, да станат добри, да припечелят пари и да взимат титли.

А в наши дни парите не са никак малки - по сто хиляди долара дават даже за първи места в не най-елитните спортове. С тях си купуваш кола и апартамент, не са малко. Голям удар е и за тях, и за семействата им."

Сафин, който бе и депутат в Руската Дума, коментира темата за това има ли политика в санкцията срещу спорта в страната.

"Можем да си тълкуваме този въпрос както си искаме - каза бившият номер едно в тениса. - Говорят си хората - "те са негодници, удрят ни политически". Може и така да е, спортът определено е свързан с политиката. Иска ми се да вярвам в обратното, но очевидно е така.

В тениса въпросът с допинга се появи някъде около 2004 г., а от тогава WADA така ни е захапала задника, че няма как да си помисли някой да направи нарушение. Всъщност, никой не се замисля, че проблемите около допинга започнаха точно с появата на WADA. Преди това е имало отделни случаи, но не такива скандали."

Сафин е на мнение, че по високите етажи на държавата трябва да се реши дали руските спортисти да идат на игрите в Токио 2020 под неутрален флаг. Или да се бойкотира изцяло лятната Олимпиада при тези условия, в които те реално няма да представляват Русия.

"Чувам, че Путин ще решава - каза Марат. - Всъщност, може би наистина държавата трябва да се намеси за това. Имаме глава на страната, нека каже какво да правим в този случай. Той засяга руските интереси, нали? Всеки спортист има своята съдба, но ще настанат дрязги в отделните спортове, ако решенията са индивидуални."