За първи път в професионалната ера на тениса, Бразилия ще има представител на полуфинал в Големия Шлем при дамите.

Това е Беатрис Хадад Мая, която бе по-успешна тенисистка на двойки и до този момент не бе преминавала никога втория кръг на турнир от Шлема на сингъл.

На "Ролан Гарос" обаче тя пише своята приказка, като поредната страница дойде с днешния обрат с 3:6, 7:6, 6:1 над Онс Жабер.

Тунизийката Жабер, която е №7 в света и през миналия сезон игра в два финала от Шлема, бе смятана за фаворитка, но падна в капана да играе три сета срещу Хадад Мая.

Бразилката е истински феномен за женския тенис, защото с изключение на двубоя си от първия кръг, тя играеше само трисетови мачове, като успя да спечели всичките четири от тях.

При това днешните 2 часа и 29 минути направиха мача най-краткият, от серията трисетови зрелища.

След загубения първи сет с 3:6, Хадад Мая трябваше да отразява два ключови брейкбола, когато Онс Жабер поведе с 40:15 при 5:5, а евентуален пробив можеше да й даде шанс да сервира за мача.

Беатрис Хадад Мая обаче спаси тези точки, докара нещата до тайбрек, който успя да спечели със 7:5.

В третия сет бразилката просто пречупи своята опонентка, както с отличната си физическа подготовка, така и психически, като успя да спечели сета с 6:1.

Така първата бразилска полуфиналистка в професионалната ера ще очаква победителката от повторението на миналогодишния финал между Ига Щвьонтек и Коко Гоф.