Ема Радукану от Великобритания спечели титлата на US Open. 18-годишната квалификантка се превръща в първата британка, която печели титла от Големия шлем след 44-годишно прекъсване. Триумфът и стана факт след 6:4 и 6:3 във финалния мач в Ню Йорк срещу друга тийнейджърка - 19-годишната Лейла Фернандес от Канада.

Последната шампионка от Шлема на Великобритания бе Вирджиния Уейд, която печели "Уимбълдън" през 1977 година. Всъщност Уейд е и последната британска шампиона в Ню Йорк - това става факт през 1968 година.

Успехът на Радукану е още по-впечатляващ, защото тя не просто тръгна от квалификациите, за да стигне до върха, но направи това без да загуби нито един сет! За последно Серина Уилямс стигна до титлата без загубен сет на "Флъшинг Медоус" през 2014 година.

Младата британка става първата квалификанка, която печели един от четирите големи турнира в "Оупън" ерата.

Снимка: Getty Images

Сблъсъкът на двете тийнейджърки, които по ирония на съдбата са се появили на бял свят в една и съща държава, защото Радукану също е родена в Канада, продължи 1 час и 53 минути.

Фернандес спаси пет точки за пробив в първия си сервис гейм, но в крайна сметка се пречупи и Радукану поведе с 2:0, но съперничката и върна пробива още в следващия гейм. Двете млади дами играха изключително вълнуващ тенис, като Радукану стигна до няколко последователни точки за сета при сервис на съперничката и в крайна сметка успя да поведе с 1:0 след 6:4 и 58 минути тенис.

Снимка: Getty Images

Размяна на пробиви доведе до 2:2 рано във втория сет, като отново след брейк, Радукану поведе с 4:2, а след това стигна и до две шампионски точки в осмия гейм, които не успя да материализира. В следващия гейм Фернандес имаше шанс да пробие, а Радукану използва медицински таймаут заради рана на коляното, а след завръщането си на корта приключи всичко - 6:3 и победа в два сета.

"Да държа този трофей означава абсолютно всичко за мен и сега не искам да го пусна. Трябваше да се боря здраво, особено в първия сет и да остана начело във втория. Сервирах добре в ключовите моменти. Винаги съм мечтала за титла от Големия шлем и все още не мога да повярвам, че я спечелих", каза тя след триумфа си.