Чехкинята Каролина Мухова е първата финалистка в тазгодишното издание на "Ролан Гарос". Тя победи поставената под №2 в основната схема и основен фаворит в турнира - Арина Сабаленка (Беларус) със 7:6(5), 6:7(5) и 7:5 за повече от три часа тенис, като двете изиграха страхотен двубой.

Сабаленка бе само на крачка от победата и водеше с 5:2 в последния сет, но Мухове намери сили и воля да обърне нещата в своя полза.

В първата част двете си размениха по един пробив, като в крайна сметка се стигна до тайбрек. Там чехкинята дръпна с 3:0 и не погледна назад, затваряйки тази част със 7:6(5) в своя полза. Развитието на втория сет бе сходно, но пробивите бяха четири и пак се стигна до тайбрек, който обаче бе спечелен на 5 от страна на Сабаленка.

В последния сет беларуската звезда постепенно наложи своята воля, проби съперничката си в шестия гейм, а след това дръпна и с 5:2, но така и не съумя да вземе нито един гейм повече в мача, допусна два брейка и Мухова заслужи победата си със 7:5.

Чешката тенисистка влезе в Откритото първенство на Франция като №43 в света, а с днешната победа си гарантира изкачване до №16. Ако пък успее да спечели турнира, тя ще се изкачи до №10 в ранглистата на WTA. 

Досегашното най-добро представяне на Мухова в турнирите от Големия шлем бе полуфинал в Австралия през 2021 година.