Четири български тенисистки ще се включат в квалификациите за първия за годината турнир от Големия шлем - Australian Open.

Надпреварата е в Мелбърн от 8 февруари, но в необичайната и странна ситуация, квалификациите няма да са в Австралия. Пресявките са планирани за 10-13 януари в Дубай, а тези, които ги преодолеят, ще пътуват направо за Мелбърн и ще влязат в задължителната 14-дневна карантина преди турнира.

Първата ни ракета Цветана Пиронкова - №136 в световната ранглиста, Виктория Томова (№139), Изабелла Шиникова (№202) и Елица Костова (№210) са декларирали участие в квалификациите.

Очаква се те да са много силни, като най-високо класираната състезателка в тях е испанката Алена Болсова (№№103).

Все пак шансовете на българките никак не са за пренебрегване. Квалификациите ще са в три кръга, както е по традиция за турнирите в Шлема.

Цвети Пиронкова се завърна след близо три години отсъствие, за да направи фурор на US Open 2020, а после да стигне трети кръг и на "Ролан Гарос". В третото си участие на турнир в Шлема обаче след завръщането, ще трябва да играе квалификации.

В Ню Йорк тя избегна това заради защитения си ранкинг, докато в Париж получи уайлдкард от организаторите и също не мина през пресявки.